maanantai 15. tammikuuta 2018

Valot on mutta radio ei vaan toimi

Talomme sähköt ovat mysteeri. En ymmärrä sähköistä muuta kun että taloomme tulee sähkö, ja me käytämme sitä. Ja maksamme siitä, että se sähkö tulee ja voimme sitä käyttää. Eilen istuskelin kaikessa rauhassa tietokoneella, Herra S lueskeli olohuoneessa, radiosta taisi soida haloo helsinki. Olimme laittaneet saunan päälle ja pesukone pyöritti pyykkejä. Rauhallinen, tyypillinen sunnuntai-ilta Metsärinteellä.

Pam, tietokone pimeni ja talon täytti uskomaton hiljaisuus. Ei pesukoneen äänekästä linkousta, ei ilmastointilaitteen vaimeaa hurinaa taustalla. Ei enää haloo helsinkiä. Tiedättekö sen tunteen, kun puomi on alhalla, valot vilkkuu mutta junan ääntä ei kuulu. Eli valot kuitenkin paloivat, ainakin osassa taloa. Sauna oli edelleen päällä.

Salapoliisityö käyntiin:
Voisiko kyseessä olla palanut sulake? Se sulake, joka hoitaisi keittiön 2 pistorasiaa, mutta ei hellaa ja jääkaappia. Se, joka hoitaisi makuuhuoneen valot, mutta ei sen pistorasioita. Se, joka hoitaisi lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteen, mutta ei esim. saunaa. Se, joka hoitaisi olohuoneen kaksi pistorasiaa, mutta ei valoja ja niitä loppuja pistorasioita.
Vastaus ei, ei ole vika sulakkeissa.

Vika löytyi pääsulakkeista, jotka siis sijaitsevat eri paikassa kun sulakkeet. Sain oppitunnin, että meille tulee kolme vaihetta, mutta nyt yksi niistä oli pamahtanut pois ja meille tuli siis enää vain kaksi vaihetta. Jokaiselle vaiheella on siis oma pääsulake ja yksi näistä pääsulakkeista oli kaput, out of order.
Mistä tällainen vaiheen pamahtaminen sitten johtuu?

Asiantuntija sähkölaitoksella syytti liikaa sähkökuormitusta talossa. Puhelinvaihde sähkölaitoksella tosin osasi kertoa että alueellamme myös toisessa taloudessa on ollut sama vika. Nämä yhteenlaitettuna äkkinäinen voisi olettaa, että juuri tällä alueella, ihmisillä on tapana ylikuormittaa sähkönsä sunnuntai-iltana.

Asiantuntija ei-sähkölaitoksella totesi vian olevan tulevassa sähkössä, koska pääsulake, joka siis oli palanut, on se, josta ensin tuleva sähkö menee läpi ennenkuin se edes tulee taloon (älkääkä hyvät ihmiset pyytäkö tästä tarkempaa selontekoa!).

Herra S osasi kertoa, että ongelma ratkeaa pääsulakkeen vaihdolla. Helppoa kun heinänteko, siis Herra S:lle.

Allekirjoittanut nautiskeli tilanteesta, jossa työnteko ei onnistunut (älkääkä nyt saivarrelko kannettavasta tietokoneesta joita talosta olisi löytynyt), eikä pyykkiäkään voinut pestä. Luojan kiitos tv toimi, ja netflix!
Syy se on tekosyykin...

Rouva E


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti