maanantai 21. joulukuuta 2015

Harmaan 50 sävyä

Sisustamisen yksi perusasioista on värimaailman valinta. Harmaan ja ruskean eri murretut sävyt raikastettuna valkoisella ja pienellä ripauksella vaaleanpunaista on ollut luottovärimaailmani jo jonkun aikaa. Värisilmäni on melko tarkka, ja oikeiden värisävyjen löytäminen helpottui aikanaan huomattavasti kun löysin flamantin ihanan värikartan. Värikartta on täynnä toinen toistaan herkullisempia murrettuja värejä! Niistä valinnan vaikeus muodostuu siitä, että seiniä ei ole yhtä paljon kun kartassa ihania värejä. Flamantin värikartta on pelastanut monet remontit ja kalusteiden maalaukset ja ajattelin se toimivan kuin junan vessa myös tässä projektissa. Mutta eihän se tietenkään olisi meidän projekti, jos se olisi mennyt niin helposti...

Talomme seinien materiaalit ovat siis hirsi (ulkoseinät), hirsipaneeli (osa sisäseinistä) ja kipsilevyt (osa sisäseinistä). Nuo kipsilevyt on ihan piisofkeik: otetaan flamantin värikartta, valitaan väri, mennään maalikauppaan, maalataan. Lopputulos on takuuvarmasti täydellinen. Hirsiseiniin ja hirsipaneeliseiniin ajattelimme jättää kauniin puupinnan näkyviin ja maalata ne siis kuultomaalilla. Kuultomaali (tai oikeaoppisemmin kuultosuojaus) ei myöskään tuki hirttä samalla tavalla kuin tavallinen maali. Suunnitelmani oli: ota flamantin värikartta, valitse väri, mene maalikauppaan, maalaa. Ensimmäinen ongelma muodostui maalikaupassa: kuultoväreihin käy vain kuultovärikartan sävyt. Siis what? Hieman näreissäni marssin toiseen maalikauppaan saadakseni saman vastauksen. Ei siis auttanut muuta kuin ottaa kuultovärin sävykartat kauniisti käteen ja miettiä. Harmaan sävyjä oli ehkä 15, joista valita. Valitsin kaksi kauneinta ja ostin litran purkit niillä sävytettyä hirsisuojaa. Kotona sitten maalailin hirsipaneelin palasia kokeillakseni miltä ne näyttävät. Voin sanoa, että ne näyttivät kertakaikkiaan kauheilta! Voitte kuvitella, miltä näyttää kun puun luontaista keltaisuutta yrittää peittää kevyellä harmaalla! Väriympyrän tunteva tietää, että siitähän tulee ihan p....n ruskeaa, nyt tiedän minäkin. Kun kerroksia lisää, on lopputulos joko liian peittävä tai sininen. Molemmat valitsemani sävyt olivat siis kauheita. Ei muuta kun uudestaan maalikauppaan. Tässä vaiheessa sain kuulla tikkurilan uudesta värikartasta deco grey, jossa on kuulemma lisää harmaan sävyjä. Sen mallipaloja tosin oli nähtävillä vain naapuripitäjän maalikaupassa. Auton nokka kohti naapuripitäjää ja maalikauppaan! Eipä helpottunut tämä ongelma, sävyjä tosin tuli n 15 lisää. Otin tästä värikartasta 3 eri mallia, jokaista se litran purkki. Kotona taas maalailin paneelin paloja, todetakseni että ei, ei, ei.
Koelaboratorio. Sävyt muuten näyttävät kuvassa yllättävän hyviltä...
Tässä vaiheessa minulla oli siis 5 litraa täysin sopimatonta maalia, kasa toimimattomia värikarttoja ja valtava epätoivon tunne. Epätoivo muuttui hyvin nopeasti pieneksi suuttumukseksi ja marssin jälleen kerran maalikauppaan, tapaamaan hirsimaalaukseen erikoistunutta myyjää. Hän kertoi, että kuultovärien harmaat eivät juurikaan toimi käsittelemättömään hirteen, lopputulos on ruskea tai sininen. Seisoin siinä 5 ruskeaa ja sinistä hirsipaneelin palaa käsissäni ja totesin myyjän olevan oikeassa. Hän kertoi että suurin osa päätyy valkoiseen ja tuo seiniin väriä sitten niiden kipsilevyjen maalauksella. Hän kuitenkin suositteli Bloom nimistä merkkiä, jonka paneelivahasta löytyy valmiiksi pari harmaan sävyä: vaaleampi ja tummempi. Ostin sitten yhden purkin valkoista (jos kerran KAIKKI sillä maalaavat) ja yhden purkin vaaleanharmaata kokeilumielessä.

Testailin eilen harmaata väriä ruokakomeron seinään. Sävy on hyvä, ei ruskea eikä sininen (se toinen harmaan ongelma). Valkoista kokeilin vaatehuoneen seinään ja se on... no, valkoinen. Tässä vaiheessa potentiaalisia harmaansävyjä on siis enää vain 1. Viimeisenä yrityksenä aion sekoittaa tuota harmaata ja valkoista ja tehdä itse ne harmaan 50 sävyä! Itse Bloomin paneelivaha tuntuu täydelliseltä vaihtoehdolta, se on ympäristöystävällistä, ja ainakin mainostaa itseään ekologisena. Jälki on kaunis mattapinta, vähän niinkuin flamantillakin :)

valkoinen paneelivaha. Kertaalleen käsitelty.
Sävyjen etsintä on tullut maksamaan jo pelkkien maalien osalta useamman satasen. Epäonnistuneista sävytyksistä aion tehdä jonkunnäköisen sotkun, jolla maalaan toisen vaatehuoneen hirsiseinän, senhän voi sitten vaikka peittää kaapilla. Flamantin värikartasta en luovu, se olkoon apuna kun niihin kipsilevyseiniin pitää löytää oikeat värit. Ja yhtälön viimeisenä osana, nämä kaikki sävyt pitää vielä saada sopimaan tapettien sävyjen kanssa.


Jokatapauksessa voin sanoa, että olen taas oppinut jotain. Olen oppinut että olisi helpompaa peittää kaikki tavallisella maalilla, mutta jos haluaa kunnioittaa puuta ja sen hengittävyyttä, joutuu miettimään asioita tarkemmin. Olen ymmärtänyt, että meidän talolla on ihan oma luonne, sille ei kelpaa ihan mikä vain, sille kelpaa vain paras.

Rouva E

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä, kiitos! Kinkkistä hommaa tuntuu olevan...

    VastaaPoista
  2. Harmaansävyt on uskomattoman vaikeat. Toivottavasti valkoisen ja harmaan sekoituksella saa jonkun kivan yllärin :)

    VastaaPoista