tiistai 1. joulukuuta 2015

Puhallusvillaa, ei astmaatikoiden hommaa

Talon hyviin ominaisuuksiin kuuluu, että talo pysyy lämpimänä. Siinä auttavat tietysti seinät, katto, ikkunat ja ovet, mutta ennenkaikkea hyvät eristeet. Meidän talo on rakennettu massiivihirrestä, joten seiniin ei laitettu eristettä (paitsi sisäseiniin ja käytännössä vain äänenvaimentimeksi). Ikkunoiden ja ovien reunat eristimme jo jokunen aika sitten, mutta se tärkein, katon eristys tapahtui viime viikolla.

Katon eristäminen tapahtuu yksinkertaisuudessaan siten, että ulkokaton ja sisäkaton väliin laitetaan eristettä, eli villaa. Käytännössä se kuitenkin vaati toimenpiteitä, joiden tekijä on todella palkkansa ansainnut. Ensin pihaan ajoi kuorma-auto, kutsuttakoon sitä tässä villa-autoksi, josta vetäistiin ulos jokunen metri letkua. Sen jälkeen toinen villa-ukoista kiipesi ulko- ja sisäkaton väliin, tilaan joka ei ole varmaan edes metrin korkuinen, mukanaan letkun pää, ja ryömi tilassa koko talon läpi (n 25 metriä) perimmäiseen nurkkaan. Tässä vaiheessa olin talon sisällä ja ryminä katolla oli sen mukainen, että odotin kauhulla koska villa-ukko tulla tupsahtaa tupaan katon läpi. Ei tupsahtanut.
Sitten vain koneet käymään ja villat katolle. Toinen villa-ukko heitteli eristelevyjä villa-autossa olevaan laitteeseen, joka ilmeisesti jotenkin mursi levyt ja toimitti eristeet pienempinä partikkeleina letkua pitkin katon uumeniin. Toinen villa-ukko siis könysi katon välitilassa, ahtaassa paikassa, letkun kanssa, joka syöksi villaa melko pienenä partikkeleina. Jos joku tästä lähtien valittaa kun toimiston ilmastointi on ollut jo toista päivää rikki ja kokee työskentely-ympäristön hieman epämukavaksi, voin suositella kokeilemaan villa-ukon työtä. Simulaationa toimii jotenkin näin: imuroi niin kauan, että imurin pussi on täynnä. Mene makaamaan sohvan alle pölynimurin letkun kanssa, ja laita imuri puhaltamaan kaikki mahdolliset pölyt suoraan naamallesi. Pysy siellä 3 tuntia.

En saanut selvitettyä minkälaiset suojaimet katolla olevalla villa-ukolla oli. Toisella suojaimet olivat sen verran heiveröisen oloiset, että kauhistutti. Todella toivon, että toisella suojaimet olivat tehokkaammat. Itse köhin jo pelkästään leikatessa eristelevyjä, joten voin kuvitella miltä hajotettu villa keuhkoissa tuntuu kun konttailee monta tuntia villojen keskellä! Ja jos se alle metrin korkuinen työskentelytila ei muuten tunnu ahtaalta, niin eiköhän se ala tuntua kun siitä puoli metriä on villaa. Mutta, kuten eräs ystäväni sanoi: jonkunhan tuokin työ on tehtävä. Totta, ja arvostan todella työn tekijää.

Puhallusvillan (joka todella on nimensä mukaista) jälkeen talossa pysyy lämmöt. On huikea tunne mennä taloon, kun lämpötila on pelkkien raksapuhaltimien avulla saatu nostettua jopa 19 asteeseen. En malta odottaa, että loppuviikosta saadaan lattialämmitys toimimaan ja nähdään kuinka lämpö oikeasti asettuu.

Rouva E.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti