maanantai 4. tammikuuta 2016

Tuli, pelottava ja tarpeellinen

Taloprojektin ajan (ja hieman pidempääkin) olemme asuneet mökillä. Mökillä asuminen on ollut käytännöllistä taloudellisen syyn lisäksi siksi, että se on melko lähellä metsärinnettä. Mökkimme on perinteinen 60-luvun lautamökki, jonka eristystaso lähentelee leikkimökin tasoa, puhumattakaan kantovedestä (juokseva vesi mikäli Herra S juoksee), huussista ja ulkosaunasta. Varautuminen mökkitalveen alkoi kohdallamme jo viime keväänä, kun hankimme mökille ilmalämpöpumpun sekä teetimme avotakkaan takkasydämen talven pakkasia varten. Teimme myös halkoja isot pinot, jotta on mitä polttaa. Ajattelin mökkitalven olevan kiva seikkailu, muuta ajattelivat meidän olevan hulluja.

Siitä lähtien kun hirsikehikko alkoi nousta metsärinteelle, meillä on ollut ylijäämäpuuta, jota olemme polttaneet sekä mökin takassa, että saunassa. Kutsuttakoon tätä puuta tässä raksapuuksi. Raksapuu on palanut paremmin kuin hyvin. On oikeastaan pelottavaa, kuinka hyvin se syttyy. Joskus tuntuu, että pelkän sanan "tulitikku" ääneen sanominen saa sen syttymään. Talomme on rakennettu tuosta äärettömän hyvin syttyvästä ja palavasta puusta! Puuta on siis riittänyt monta kuukautta, ja sitä on todella poltettu päivittäin, sekä saunassa että takassa.

Nyt raksapuu alkaa olla pikkuhiljaa poltettu, raksalla odottaa vielä yksi kuorma, mutta siinä se taitaa sitten olla. On siis ollut aika ottaa kevään ja kesän halkopinot käyttöön. Kuinka sattuikaan, että juuri samoihin aikoihin pakkanen on laskenut alle 10 asteen ja takan polttaminen on mökin lämmittämisen näkökulmasta äärimmäisen tärkeää. Arvaatte varmaan mikä show halkojen polttamisesta on tullut: ei syty, ei sitten niin millään! On käytetty sanomalehtiä, tuohia, sytykkeitä, ärräpäitä, uhkausta ja kiristystä. On sytytetty alta ja päältä ja sivulta ja takaa ja edestä. Vain bensaa emme vielä ole yrittäneet, ja se alkaa kohta kuulostaa loistavalta vaihtoehdolta.

Takan edessä istuessa sitä miettii, kuinka voi olla, että se puu, josta oma koti on tehty, palaa kuin unelma, mutta se puu, jonka pitäisi palaa ei pala varmaan edes helvetin tulessa! Järki kertoo että kyse on puun kuivuudesta, mutta silti tuntuu vähintäänkin epäreilulta ja pelottavalta.

Kuinkakohan kauan hirsitalo palaa? Ehtiikö pelastuslaitos ajoissa paikalle? Mikä on ajoissa? Onkohan mitään pelastettavaa? Mitä jos emme ole kotona?
Olemme yrittäneet varautua pahimpaan parhaalla mahdollisella tavalla, olemme hankkineet jauhesammuttimia (kuuluu rakennusalan määräyksiin), sammutuspeitteitä ja hommanneet hälytysjärjestelmän tulipalon varalle. Vain sprinklerijärjestelmä puutuu. Ja samaan aikaan istun mökillä palellen takan edessä ja yritän saada puita syttymään jo toista tuntia!!! Vähintäänkin epäreilua!

Lehtien otsikoissa on välillä kauheita uutisia tulipaloista, kuinka ne lähtivät lasten tulitikkuleikeistä tai palamaan jääneestä kynttilästä. Jos meillä joskus syttyy tulipalo, niin voin sanoa, että se ei ainakaan alkanut takasta!

Rouva E

6 kommenttia:

 1. Argh, tunnen tunteen! Edellisessä talossa oli tosi ihan ja kaunis Tulikiven takka, mutta voi äly ja väläys kuinka viheliäinen se oli sytyttää. Jos olit onnistunut jostain hankkimaan puuta joka suostui syttymään, ja tuolla samalla kaikki-muu-paitsi-bensa-menetelmällä saanut jonkinlaisen kytevän kasan takkaan aikaiseksi, takka ei vetänyt. Oli tuikkua, oli IV-koneen säätöä, oli sitä ja tätä ja ikkunaa auki ja kaikki, mutta aina jossain välissä takka huomasi että HAH! sytyttäjä käänsi selän, ja pufff puhalsi savupilven sisälle.

  Mutta kuten ironisesti itsekin sanoit - anna kolmivuotiaalle tulitikut ja kaksi märkää, mätää puukalikkaa, niin johan torppa roihuaa soihtuna.

  VastaaPoista
 2. :) Saa nähdä kuinka meidän talon takan kanssa käy, valitsimme nimittäin juurikin tulikiven takan. Mökin takka on vanha, ja ehkä takkasydämen laittaminen vaikutti siihen, mutta uuden takan luulisi kyllä toimivan. Onkohan noissa valmistajissa oikeasti jotain eroja, vai onko se todella täysin henkimaailman juttuja miten ja miksi ja milloin takan saa syttymään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että teille tulee toimiva kokonaisuus - tuossa kyseisessä asennossa oli ilmanvaihdon osalta aika paljon toivomisen varaa, ja asunnossa talvisin aivan kohtuuton alipaine.

   Poista
 3. Kylmää on täälläkin väliaikaisasunnolla, 15,4 astetta tänään :/
  Hyvin on raksapuu syttynyt meilläkin, klapitkin saa syttymään todella hyvin niillä itsetehdyillä sytykeruusuilla, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Ihan talia sulatat vaan johonkin pahvinpalasiin (tai sitten niihin hienoihin munakennoista väkerreittyihin ruusuihin) niin voila! Kyllä syttyy :) Eli ei muuta kuin urakalla polttelemaan kynttilöitä, että saa talit talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin alkaa väsäämään noita sytykkeitä, kiitos vinkistä! Saatiin onneksi eilen anopin kanssa sirkkelöityä käyttökelvottomia paneeleita polttopuiksi, on taas mitä polttaa :)

   Poista
 4. Kylmää on täälläkin väliaikaisasunnolla, 15,4 astetta tänään :/
  Hyvin on raksapuu syttynyt meilläkin, klapitkin saa syttymään todella hyvin niillä itsetehdyillä sytykeruusuilla, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Ihan talia sulatat vaan johonkin pahvinpalasiin (tai sitten niihin hienoihin munakennoista väkerreittyihin ruusuihin) niin voila! Kyllä syttyy :) Eli ei muuta kuin urakalla polttelemaan kynttilöitä, että saa talit talteen.

  VastaaPoista