keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Puhetta rahasta

Talon rakentaminen maksaa rahaa. Jokainen rakentaja varmasti tietää, että jo ennenkuin ensimmäistäkään kiveä on tontilla käännetty, rahaa on jo palanut melko reippaasti. Posti työllistyy kivasti koko rakennusprojektin ajan kantamalla selkä vääränä erilaisia (yleensä isoja) laskuja rakentajalle ja sähköposti kilahtaa vähän väliä uuden e-laskun kanssa. Ja se raha, mitä ei makseta laskuissa, maksetaan käteisellä rautakaupassa.

Taloprojektin aikana laaditaan jonkunlainen budjetti. Perustuuko se sitten tarkkoihin laskelmiin tai niinkuin meidän tapauksessa melko hyvään arvaukseen, sitä seurataan silmä kovana koko projektin ajan. Jokainen lasku vähentää käytettävissä olevaa rahasummaa, loogista. Ja koska laskuja tuntuu välillä tulevan ovista ja ikkunoista, niiden seuraaminen on välillä melko haastavaa, erityisesti kun osa töistä ja tuotteista maksetaan osissa. Tällöin siis laskuja sieltä täältä tulee osissa vähän silloin ja tällöin.  Pysy tässä sitten perässä, mitä on jo maksettu, mitkä laskut ovat vielä tulossa ja onko jokin lasku maksettu kahteen kertaan!

Luulen, että rakennusalalla toimivat yritykset ovat huomanneet saman. Kuinka helppoa onkaan ujuttaa rakentajalle ylimääräinen lasku tai maksumuistutus esim. 5 kuukautta sitten päivätystä laskusta. 5 kuukautta raksalaskujen ajanlaskussa on kuin vuosisata tavallisen ihmisen elämässä, kaikki on ehtinyt muuttua! Jos rahaliikenteen hoitaminen olisi jäänyt minun vastuulleni, olisin varmasti vain maksanut kaikki laskut sitä mukaan kun niitä tulee, kyseenalaistamatta yhtään niistä. Osan olisin todennäköisesti unohtanut maksaa, jonka seurauksena olisin sitten maksanut muutaman muistutuslaskun samasta laskusta. Osa laskuista olisi kansioissa, osa lojuisi epämääräisissä kasoissa ilmaisjakelulehtien seassa, osa olisi hävinnyt ja osaa en olisi muistaakseni koskaan edes nähnyt. Jos rahaliikenteen hoitaminen olisi jäänyt minun vastuulleni, olisimme olleet konkurssissa ainakin pari kertaa.

Herra S sen sijaan on varusteltu paremmalla taloudellisella ajattelulla, järjestelmällisellä laskujen arkistoinnilla ja ilmiömäisellä muistilla. Ihaillen seuraan kun Herra S soittelee eri yrityksiin huomauttaakseen että lokakuussa muka maksamatta jäänyt lasku on maksettu ja siitä on kuitti tallessa ja laskumuistutusten lähettäminen saa nyt loppua. Tai kun hän jokaisen laskun kohdalla pystyy kertomaan että tältä firmalta on vielä tulossa niin ja niin iso lasku, jonka ajankohta tulee olemaan tod näk ensi kuussa. Firmat pahoittelevat yleensä kovasti, syyttävät vaihtunutta omistajaa, laskutusohjelmaa tai jotain kesätyöntekijää, jonka virheitä on saanut korjata koko vuoden. Ja tietysti se paras, ettei yleensä meidän firmassa tällaista käy, ja ikävää että sattui juuri teidän kohdalle.
Niinpä, miten sattuikaan juuri meidän kohdalle. Todella ikävää.

Rouva E

1 kommentti:

  1. Itse en kyllä muista, että olisi tullut yhtään aiheetonta laskua tai tuplalaskua minulle. Tosin kun on AsOy -muotoinen omakotitalo, niin kaikki laskut ovat kirjanpidossa - ja sieltä löytyy vielä pitkänkin ajan päästä, että mitä on maksettu ja mistä on laskutettu. Samalla talon hintakin pysyy tiedossa - ihan yhden euron tarkkuudella.

    Eipä silti, en kyllä välttämättä suosittele AsOy -muotoista omakotitaloa - vaikka olisi kirjanpito-ohjelma, ja vaikka kirjanpitoa osaisi hyvin tehdä, niin on se silti aika työllistävää...

    VastaaPoista