sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Mikrosementtiä beibe!

Talonrakentamisessa yksi hauskimmista vaiheista on materiaalien valinta. On tiettyjä perusmateriaaleja, joita monet suosivat. Esim. kylpyhuoneessa käytetään yleensä laattoja, olohuoneen lattiassa puuta tai laminaattia jne. Olen oppinut että tähän on syynsä. Järkevä rakentaja käyttää helppoja, järkeviä materiaaleja, amatööri yrittää ensin tehdä jollain "vähän erilaisella" ja päätyy sitten peittämään sotkut sillä tavanomaisella. On siis olemassa syy, miksi esim. vessoissa ja kylpyhuoneissa käytetään laattoja.

Perinteisesti vessoissa käytetään laattaa, sekä lattiassa että seinillä. Meillä joku neropatti (=peilistä tuijottava väsyneen näköinen muka-sisustaja) päätti, että vessan seiniin (osaan seinistä) tulee mikrosementtiä. Tämä samainen neropatti oli nimittäin nähnyt kuvan tästä uskomattoman hienosta aineesta, kauniista samettisesta pinnasta ja käynyt mikrosementtiliikeessä kuulemassa, että sen tekeminen on todella helppoa. Totta, itse mikrosementin levittäminen on helppoa, mutta pohjatyöt sitä ennen ovat kaikkea muuta!

Jos olet luullut, että tapetin tai maalin pohjatyöt (lähinnä kipsilevyjen työstö) on puuduttavaa, ja maali tai tapetti armoton pohjustuksen virheille, et selvästikään ole tavannut ystävääni mikrosementtiä. Kyseessä on erittäin hienojakoinen sementti, joka levitetään lastalla/liipillä (en tiedä onko niillä jokin ero), alle millimetrin ohuilla kerroksilla. Kerroksia tehdään useampi, yleensä 2-3, jonka jälkeen se joko lakataan (kiiltävä pinta) tai vahataan (mattapinta). Lopputulos on kaunis betonimainen, samettisen sileä pinta. Tai pitäisi olla, jos se tehdään oikein.

Miten pinta sitten tehdään? Ensin mikrosementtijauhe sekoitetaan akryylinesteen kanssa paksuksi tahnaksi, joka pitää työstää 20 minuutin sisällä, muuten se jähmettyy ja kovettuu. Tahna on todella riittoisaa, koska kerrokset ovat niin äärettömän ohuita. MUTTA, ohuutensa vuoksi joka ikinen mikroskooppisen pieni epätasaisuus seinässä (lue: sellainen joka ei tunnu kädellä, eikä näy silmällä) tulee esiin. Sementti ei ikäänkuin tartu siihen. Siinä saa ihan rauhassa vedellä sillä liipillä vaikka tuhat kertaa yli, ei tartu, ei.








Meillä pohjatyöt oli tehty hyvin. Tai niin luulin, kunnes aloin lätkiä sementtiä seinään. Voin sanoa että ei mennyt niinkuin strömsössä. Ensimmäistä kerrosta tehdessämme päässäni kaikuivat myyjän sanat "älä edes yritä tehdä valmista jälkeä ensimmäisellä kerroksella". Muistelin tuota myös toisella kerroksella. Kolmannella kerroksella kaikki myyjän ohjeet "ohuita kerroksia" "älä hermostu" "kyllä se siitä" unohtuivat. Koko seinä oli yhtä epätasaista pintaa, ja jokainen sauma, ruuvinkohta ja muut tasoitukset paistoivat sementtikerroksen alta kuin täysikuu. Hätäpäissäni lätkin sementtiä seinään paksuina kerroksina huudellen erinäisiä ärräpäitä. Epätasaisuudet kyllä peittyivät, mutta samettinen tasainen pinta oli kadonnut. 

"älä yritä tehdä valmista pintaa ensimmäisellä kerroksella"
Epätasaisuudet erottuu paremmin kuin hyvin
Vähän paksummat kerrokset epätasaisuuksiin
Oikeaoppisesti mikrosementti hiotaan karheuksilla 180 ja 400, ja vasta kun se on valmis. Meillä se hiottiin Rouva E:n itkupotkuraivareiden jälkeen jollain hiontapaperilla Herra S:n toimesta. herra S:n pelastusoperaation jälkeen pintaa voi melkein kutsua samettiseksi.

Hionnan ja pesun jälkeen jälki näytti yllättävän hyvältä ja ajattelin jo selättäneeni mikrosementin. Aloin onnellisena vetelemään vahaa pintaan, jolloin ihana harmaa seinä muuttui niin kamalan ruskean väriseksi, että ruskea ei kehtaisi myöntää sitä omaksi sävykseen. Itkuhan siinä meinasi tulla. Tässä vaiheessa aloin varoittelemaan laattamiestä tulevasta lisätilauksesta.

Väri onneksi tasoittui reilun vuorokauden jälkeen ja harmaa paljastui oikeasti harmaaksi. Seinä ei todellakaan näytä siltä, miltä kaikki hienot kuvat mikrosementistä näyttävät. No, eipä sitä ole tehtykään sillä oikealla menetelmällä. Yhtäkaikki, olen siihen tyytyväinen. Siinä on epätasaisuuksia sekä seinässä että itse sementissä, mutta se antaa seinälle luonnetta. Appiukkoni kuvasi seinää "eläväksi pinnaksi" ja vastaava mestarimme sanoi että ammattilainen voisi kysyä milloin seinä tehdään valmiiksi. Nurkat näyttävät kertakaikkiaan kauheilta, ne peitetään listoilla ja pahimpiin epätasaisuuksiin laitetaan taulut. Hämärä valaistus vessassa tehnee myös tehtävänsä. Niin, ja toiseen vessaan meille ei mikrosementtiä tule, tai ainakaan sitä ei tehdä itse.
Lopputulos. Peräseinälle tulee suunnitellusti laatta :)
Tässä vielä pieni muistilista mikrosementistä haaveileville:
1. Tasoita sementoitava pinta hyvin. Paremmin. Vielä paremmin. Kun luulet sen olevan tasainen, tasoita vielä. Ei se mitään tasainen ole.
2. Tee oikeasti ohuita kerroksia. Ohuempia, ohuempia.
3. Älä yritä ensimmäisellä kerralla tehdä valmista pintaa. Älä vielä toisellakaan. Voi olla ettei kolmaskaan kerros ole vielä valmiin näköinen. Voi olla ettei se koskaan ole valmiin näköinen
4. Kun vahaat pinnan, varaudu siihen, että pinnasta tulee vielä rumempi.
6. Jos et ole ennen työstänyt mikrosementtiä, varaudu että lopputulos on sellainen mitä et ole ennen nähnyt.

Rouva E.
ps. meillä olisi 3 kiloa mikrosementtiä nyt tarpeettomana, halukkaita???

5 kommenttia:

  1. Shit... Just tänään päätin, että kylppärin seiniin tulee sekä mustaa mikrosementtiä että laattaa, ja ajattelin, että oujee helppo homma se sementti :D vähänpä tiesin... Mullakin tooosi lyhyt pinna ja malttamaton luonne.
    Mutta hyvältähän tuo seinä kuitenkin näyttää! Kiva nähdä kuvia sitten kun koko tila on valmis :)

    VastaaPoista
  2. Tuosta lopputuloksesta tuli kyllä parempi kuin heikkoina hetkinä luulin :) Kyllä mikrosementtiä kantsii kokeilla, mutta pohjatyöt pitää tehdä todella hyvin. Jos nyt tekisin itse uudelleen, antaisin ammattilaisen tehdä varmasti tasaiset pohjat jolloin sementointi olisi ollut helpompaa ja säästyisi hermoromahdukselta :)

    VastaaPoista
  3. Meille pitäis tulla sitä mikrosementtiä kylppäriin, kylläkin vain lattiaan. Missäs kaukana asutte jos ostaisin ne pois? Jos uskallan vielä itsekkin kokeilla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä uskaltaa kokeilla, kunhan huomioi sen pohjan tasaisuuden. Nyt kun takaseinä on laatoitettu, mikrosementti näyttää oikein hyvältä :) Talo rakentuu Porvooseen, 3kg:lla mikrosementoi n.6 neliötä (ohjeen mukaisesti).

      Poista
  4. Hyvältä ja haastavalta vaikuttaa! Paljonko tuolle kolmen kilon setille kaikkine tykötarpeineen tuli hintaa?

    VastaaPoista