perjantai 6. toukokuuta 2016

Päivän pelastaja: Tikkurilan värisuunnittelu

Nyt on kuulkaa pakko kehua! Ei itseäni, koska kyse on värivalinnoista, vaan Tikkurilan värisuunnittelua. Kyseessä on ilmainen palvelu, johon voi soittaa ja saa apua värivalinnoissa. Se pelasti tämän päivän, toivottavasti myös koko talon!

Väärän värivalinnan vuoksi valvotun yön jälkeen, ja sellaisessa väsyneessä adrenaliini-aggressiossa, soitin palveluun heti aamulla. Puheluun vastasi pirteä naisääni, kutsuttakoon häntä tässä Rouva Väriksi. Kerroin itku kurkussa valinneeni liian sinisen värin ja nyt koko talo on jo maalattu sillä. Ilmoitin talon olevan pilalla (jälleen kerran). Sanoin etten enää luota itseeni ja haluan talosta nätin harmaan. Sanoin myös että en uskalla ostaa edes valkoista väriä ikkunoiden vuorilautoihin, valitsen kuitenkin väärän valkoisen. Rouva Väri rauhoitteli ja sanoi, ettei tilanne ole katastrofi (HAH, Rouva Väri ei selvästikään tunne minua). Hänen mukaansa on tosin yllättävää että valitsemani sävy 2688 taittaa siniseen, niin ei yleensä ole. Totesin kyseen olevan ehkä enemmän omista karsastavista silmistäni, kuin absoluuttisesta sinisestä.

Sain asiantuntevia neuvoja harmaan sinisyydestä ja ruskeasta, jolla sinisyyttä saadaan taltutettua. Sain apua myös ikkunan vuorilautojen (valkoisen) sävyn valintaan, jotta ne ovat raikkaat, eivätkä ainakaan korosta mitään sinistä, mutta eivät myöskään ole likaisen näköiset ruskeat, eivätkä (kauhein mahdollinen vaihtoehto) täysin steriilit valkoiset, sellaiset pimeässäkin hohtavat. Seinään Rouva Väri ehdotti tikkurilan sävyjä 1911 tai 1912. Toinen astetta tummempi kuin ensimmäinen, joka sekin on astetta tummempi kuin käyttämäni 2688. Molemmat taittavat ruskeaan, ja pitäisi päästä siis eroon sinisestä. Ikkunoiden vuorilautoihin sain ehdotuksen käyttää samaa kuin millä ikkunat on pihlan tehtaalla käsitelty, sinäänsä loogista, mutta ensin hän varmisti, että pihlan käyttämä valkoinen sävy on oikean sävyinen, ja sopii 1911 ja 1912 kanssa hyvin yhteen. Mitä palvelua! Ja homma tuli hoidettua omalta kotisohvalta, ilman odottamista ja ajanvarausta, ja vain 20 minuutissa!

Rouva Väri sai pelkästään puhelimessa oloni rauhoittumaan. Puhelun lopuksi vitsailimmekin, että on ihan turha maalailla pieniä koepaloja, ammattilaiset maalaavat koemielessä koko talon. :) Herra S katseli vierestä, ei nauranut, mutta itsesuojeluvaisto ilmeisesti esti kommentoimasta asiaa muutenkaan.

Tällä hyvällä fiiliksellä soitin seuraavaksi Virtasen väritehtaalle, kysyäkseni maalin kuivumisesta ja peittävyydestä, nyt kun kerran sävy vaihtuu kesken kaiken. Herra Virtanen (joka ei kyllä oikeasti ole Herra Virtanen, mutta kulkee nyt tässä sillä nimellä), pyysi saada kaikki värikoodit, käytetyt ja mahdollisesti käytettävät, sähköpostilla, jotta hän pystyy niiden tummusasteiden perusteella varmistamaan tarvitseeko uutta väriä sutia seinään yksi vai kaksi kerrosta. En nimittäin halua, että ensi syksynä aurinko on ehtinyt tehdä jotain kepposia seinälle ja sinisyys paistaa läpi. En tosin myöskään halua maalata taloa miljoonaa kertaa vain varmuuden vuoksi. Jokainen maalikerros maksaa nimittäin jokusen satasen rahaa (maalit, sudit, telineet jne) ja vähintään 10 tuntia työtä talkooporukalla (joka kyllästynee "eiku"-maaliostoksiini muutaman kerran jälkeen).

Sanotaan, että aamu on iltaa viisaampi. Niin on, kun saa kunnon ammattilaiset kiinni. Parasta on, että ammattilaiset saa kiinni omalta kotisohvalta ja että rahaa kuluu vain puhelinkulujen verran (harvinaista tässä projektissa). Tällaisen palvelun olemassaolo kertonee siitä, että en ole ongelmani kanssa yksin. En tiedä, olisiko ollut halvempaa hankkia sisustussuunnittelija valitsemaan värit. Ainakin se olisi ollut helpompaa. Siinä tapauksessa en tosin olisi oppinut näin paljoa väreistä ja sävyistä itse.

Oloni on melko lailla huojentunut, ainakin hetkeksi. Mutta niinkuin sanonta kuuluu pessimisti ei pety, joten leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä! Tänään on nimittäin vuorossa saunan lasiseinän asennus (kyllä, sen mikä räjähti viimeksi) ja hajonneen astianpesukoneen korjaus (kyllä, sen mikä ostettiin gigantista).

Rouva E, harmaan talon emäntä (varjossa)

3 kommenttia:

 1. Ah voi tätä raksaelämää. Se on matka. Semmoinen, joka taitetaan jarruttomalla yksipyöräisellä, alppien syherötietä, alamäkeen :D Tsemppiä. Tikkurilan neuvontapalvelut on ihan kymppiä.

  VastaaPoista
 2. Moikka, löytyykö sinulta kuvaa tuolla 1911/1912 värillä maalatusta talosta...Meillä seinässä 568x ja 1911. Mulla sama kauhukuva, että viimeistään talvella valkoista vasten näyttää talo siniseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valitettavasti vielä ole kuvaa, kun maalausurakka jäi pahasti kesken Herra S:n palattua lomalta töihin. Tein siitä koevedoksen, joka näyttää hyvältä, ehkä jossain valossa hieman ruskealta, mutta ei ainakaan siniseltä.

   Poista