maanantai 9. toukokuuta 2016

Sauna

Ekat löylyt. Sanoin kuvaamaton tunne! Tätä on odotettu, meidän sauna on valmis. Rakastan saunaa, eikös se kuulu jokaisen suomalaisen perusoikeuksiin?

Sauna kuuluu projektissamme sarjaan "ei mennyt ihan niinku Strömsössä". Saunasta tuli lähtökohtaisesti hieman liian iso, joka aiheutti päänvaivaa kiukaan valinnassa. Lauteiden värin kanssa pähkäilin miljoona vuotta, ja päädyin lopulta mustaan (prosaunasta). Luulen etteivät hermoni enää kestäneet, ja musta sattui tuolloin kuvaamaan mielentilaani täydellisesti. Saunan lasiseinä räjähti asennettaessa, puhumattakaan kerrasta, jolloin vedin lasi-miehen pakettiauton pois ojasta. Viimeisin asennus meinasi mennä mönkään, kun lasi-mies oli joutunut jalkaleikkaukseen. 

Nyt tuo kaikki on unohdettu (tai yritetty unohtaa), koska meillä on sauna! Siinä on kiuas, lauteet ja seinät sekä ovi. Ihan niinkuin kunnon saunassa kuuluu ollakin. Otetaanpa kuitenkin vielä pari askelta taaksepäin, mennään eiliseen päivään ja siihen kun lasiseinän liimat oli kuivuneet ja pääsin asentamaan kiuaskiviä.... 

... se ei nimittäin ollut mikään helppo homma! Kiukaaseemme (total rock) uppoaa nimittäin 200 kg kiviä. Kiviä on kahdenlaisia, on sellaisia, joissa on reikä keskellä, ja jotka tökitään pystyssä oleviin tikkuihin, ja on reiättömiä, jotka laitetaan reikäkivien muodostaman kehän sisään. Kivet pitäisi saada aseteltua niin, että jää mahdollisimman vähän "reikiä" kivien väliin. Lisätään tähän se koko rakennusprojektin haastavin asia, eli allekirjoittaneen esteettinen silmä, ja soppa on valmis. Jouduin kasaamaan ja purkamaan kiukaan kivet useamman kerran, ennenkuin kivikasa täytti minun ja ohjeessa annetut odotukset. 

Illalla sitten päätimme saunoa. Ohjekirja esiin. "Ennen ensimmäistä käyttöä"-kohta opasti että kiukaalle on tehtävä kalibrointi, joka kestää 2 tuntia. Kello oli jo yhdeksän illalla, mutta kun kerran olimme päättäneet saunoa, aioimme myös saunoa, joten ei muuta kuin kalibroimaan kiuas. Tulkitsimme ohjeita parhaan kykymme mukaan ja laitoimme kiukaan kalibroimaan. Kalibroinnissa kiuas tunnustelee saunatilaa (kuullostaa psykoottiselta) ja säätelee lämpötilaa sen mukaisesti, joten kalibroinnin aikana saunan ovea ei saa avata eikä kiuasta saa muutenkaan häiritä. Annoimme siis kiukaan kalibroida rauhassa 2 tuntia. Olisi varmaan huutanut, jos olisimme sitä häirinneet...  Klo 23 kiuas oli kalibroitunut. Nyt saunaan, ohjekirja käteen, miten tämä toimii? Painoin muutamia nappeja, todetakseni että olimme tehneet kalibroinnin väärin. Olimme unohtaneet säätää lämpötilan. Kiuas vaati kalibrointia, taas. 


Tuohon aikaan illasta, allekirjoittanut umpiväsyneenä (=ei-ehkä-herttaisimmillan) ja Herra S yltäpäältä maalissa (=ei-ehkä-esteettisimmillään) talonmaalauksen jäljiltä päätimme kaiken uhalla mennä saunaan, kalibroitu tai ei. Laitoimme kiukaan päälle parhaan kykymme mukaan, annoimme sen hetken lämmetä ja hyppäsimme lauteille. Luulen että kiuas yritti kalibroitua, mutta häiritsimme sitä heittämällä kivikasaan löylyä ja nautimme täysin siemauksin. En tiedä, oliko sauna oikein lämmitetty, en edes tiedä mikä saunan lämpötila oli, mutta yhtäkaikki, ihanaa se oli! Sauna ei tuntunut yhtään liian isolta, lauteet eivät näyttäneet yhtään liian mustilta ja kiuas... no, se on ehkä vähän vinossa, ja muutaman keskikiven paikkaa pitänee vähän fiksailla :) 

Tänä aamuuna kalibroin kiukaan oikeaoppisesti. Tai ainakin niin oikeaoppisesti kuin tänä aamuna osasin sen tehdä. Sauna vaatii vielä pientä fiksausta, kiukaan ympärille tulevaa kaulusta, turvakehikkoa jne. mutta yhtä kaikki, sieltä saa nyt löylyt! Illalla aion saunoa oikeaoppisesti. Tai ainakin pitkästi ja hartaasti! Aion ajoittaa saunomisen auringonlaskuun, se kun näkyy täydellisesti saunan isosta ikkunasta (joka tietysti ei näy kuvassa, mutta on siis vasemman lauteen yläpuolella). Muistelen samalla, kuinka jokunen kuukausi sitten leikin istuvani lauteilla ja mietin miltähän se sitten tuntuu, kun täällä voi saunoa ihan oikeasti... 

Rouva E

ps. Pahoittelen kuvien surkeaa laatua. En ole valokuvaaja, en jaksa keskittyä, jotta saisin täydellisen kuvan. Suuntaa antava on mielestäni riittävä :) 

11 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, Rouva E,ihanaa ! Nyt kalibroit itsesi iltalöylyissä auringonlaskun aikaan oikein kunnolla, olet sen ansainnut.
  Kaunis sauna !

  t.Anna T / Muija maalaiskylässä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kalibrointi tekee hyvää sekä saunalle että naiselle!

   Poista
 3. Vautsi minkä kokoinen sauna! Nauti löylyistä täysin siemauksin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunasta tuli hieman isompi kuin olimme ajatelleet, mutta eipä tuo enää haittaa. Hyvät löylyt tulee ja isossa saunassa ei ainakaan happi lopu ihan heti. Meikäläistä kun alkaa saunassa helposti pyörryttämään, mutta tässä saunassa olen ainakin toistaiseksi pysynyt tolpillani :)

   Poista
 4. Noi mustat lauteet on iiiihanat!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä omasta mielestänikin ihanat. Ne näyttää jotenkin niin samettisilta oikeasti, uskomatonta, että ne pehmentää tuota saunaa yllättävän paljon.

   Poista
 5. Huh, mitä kaikkea matkan varrella onkaan sattunut! Luin kertomustasi kuin parastakin dekkaria :) Voin vain kuvitella miltä ensilöylyn puraisu tuntui...ihanalta sen on täytynyt tuntua!

  Meille on tulossa samantyylinen sauna, lauteet vastakkaisille seinille ja pitkä ikkuna oikean lauteen yläpuolelle. Innolla seuraan blogiasi ja tervetuloa myös meille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löylyt oli kyllä ihanat! Ehkäpä osittain juuri siksi, että matka saunaan on ollut piiiiinavan pitkä. Rakastamme nimittäin saunaa, ja se lämpiää meillä vähintään joka toinen päivä, joten kuukausi ilman saunaa oli pitkä :)
   Kannattaa muuten huomioida lauteiden yläpuolelle tulevan ikkunan kanssa, että halutaanko lauteiden selkänoja myös ikkunan alle. Meillä lauteiden ja ikkunan väliin ei jäänyt selkänojalle tilaa, joten jos ikkunan puolella haluaa nojailla, joutuu nojailemaan ikkunaan (tai sitten päätyseinään). Ja kiitos kutsusta, tulenkin heti vierailemaan!

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, täytyykin heti tarkistaa, että selkänoja mahtuu.
   Mukavaa viikonloppua ja nauttikaa uudesta ihanasta kodista ❤️

   Poista
 6. Moikka!
  Nyt huomasin, että on tainnut vierähtää puolisentoistatuntia siitä, kun eksyin tänne teidän blogiin. Kirjotat hauskasti ja todella mielenkiintoisesti, enkä malttaisi oiken käydä edes täyttämässä kahvikuppia (tosin sekin on jo varmaan kylmennyt pannussa). Mutta siis kiitos! Ja kohta mie etsin tarkemmin itsekin, mutta kysyn kuitenkin, että mistä tuo teidän saunan seinä on? Ihana!

  VastaaPoista