perjantai 4. maaliskuuta 2016

Listat, piste iin päälle

Eräässä sisustusohjelmassa taannoin, joku ihaili kaunista kotia ja totesi, ettei talossa ole listan listaa. Se kuulemma kertoo ammatimaisesta rakentamisesta. En muista millaisesta kodista tai talosta oli kyse, mutta se on varmaa, ettei kyseessä ollut uusi hirsitalo! Ainakin meidän hirsitalossa on niin monta rakoa, jotka on jouduttu jättämään hirren painumisen varalle, että jos listan listaa ei laitettaisi, talo ei todellakaan näyttäisi ammattimaisesti rakennetulta.

Onneksi, rakastan listoja! Jos listat tarkoittavat jollekin sisustusasiantuntijalle virheiden peittämistä, minulle ne tarkoittavat huoliteltua lopputulosta, sitä pientä viimeistä silausta, pistettä iin päälle, jolla kotiin tuodaan ripaus prameutta. Olenkin aina haaveillut oikein leveistä jalka- ja kattolistoista puhumattakaan ovien ja ikkunoiden ympärillä olevista listoista. Suurin pelkoni listojen suhteen oli klassinen lause "Täältähän vielä(kin) puuttuu listat, mutta mieheni on kyllä luvannut laittaa ne paikoilleen ennen joulua... 2025". Ilmoitinkin Herra S:lle että meidän taloon listat laitetaan sitten ammattimiehen toimesta, ennen muuttoa. Ja näin tehtiin.

Hirsitalossa ikkunoissa, ovissa ja ei-hirsiseinissä on huomioitava hirren painuminen. Se tarkoittaa, että niiden yläreunaan jätetään jokusen sentin kokoinen rako, jotta painuva hirsi saa rauhassa painua eikä hajoita rakenteita. Raot peitetään ihanilla listoilla. Mittailimme rakojen kokoja (kuullostaa muuten hieman pervolta) ja totesimme, että voimme valita vain kaupan leveimpien listojen valikoimasta. Hypin salaisesti riemusta, vihdoinkin leveät listat, ja pakosta!!!! Ja eikun kun rautakauppaan ostoksille. 

Meille tulee siis listat katonrajaan, lattianrajaan, ikkunoiden ympärille ja ovien ympärille. Eri listat lattiaan, eri listat eri huoneiden kattoon ja eri listat oviin ja ikkunoihin. Se on paljon erilaista ja samanlaista listaa se, monta pakettia, monta listaa, monta kymmentä metriä. Olemme nyt viikon  ajaneet peräkärryn kanssa kahden rautakaupan väliä tyhjentäen vuorotellen kunkin kaupan listahyllyt. Äkkinäinen olisi tietysti ostanut kerralla kaikki listat, mutta eihän toki me. Listojen hakureissut ovat muodostuneet meille kivaksi pieneksi iltapuuhaksi. Eilen kävimme hakemassa kiinalaista ruokaa matkaan ja parkkeerasimme listakuljetuksemme huoltoaseman parkkikselle, söimme ja leikimme olevamme treffeillä. Seuraaville treffeille pääsen kuulemma kunnon ravintolaan, kunhan kaikki listat ovat paikoillaan :)

yhden kaupan kertasaalis...
 Listojen hankinta on meillä millin tarkkaa puuhaa, ja jokaisen huoneen raot mitataan vielä uudestaan, ja listaa hankitaan sen mukaisesti. Kirvesmiehemme on osoittautunut täydellisesti listojen asentajaksi ja näin hienoja listoja en ole ennen nähnyt (huomatkaa täysin objektiivinen näkemykseni).

Ensimmäinen listoitettu ikkuna
Ihan sama, että sauna ja suihku ovat vielä täysin alkuvaiheissa, että keittiön työtaso ja jääkaappi puuttuvat edelleen, ja että vessan kalusteiden toimitus hieman viivästyy. Jokainen lista on iso harppaus valmista kohti, jokainen lista on piste iin päälle. 

Rouva E

4 kommenttia:

 1. Hei Rouva E!
  Olen niin jäänyt koukkuun blogiisi, nautin hauskasti kirjoitetusta tekstistäsi, löydän niistä itseni ja mieheni niin monta kertaa:) Tsemppiä loppumetreille!

  VastaaPoista
 2. Hei.
  Kiva että olet löytänyt blogini! Olen myös huomannut lukiessani raksablogeja, että rakentavilla pariskunnilla on yllättävän paljon yhteneväisyyksiä :)

  VastaaPoista
 3. Onneksi meidän listat kaarsivat viimeisen Kontio toimituksen mukana torstaina pihaan. Siellä ne nyt nököttävät paketissa ja odottavat että me pääsemne tuohon vaiheeseen, vähän kaukana ollaan vielä :D

  VastaaPoista
 4. kuinka paljon pääsitte itse vaikuttamaan Kontion listoihin? Meillä Mammutilla oli tarjolla huonosti valinnanvaraa, joten päädyimme hommaamaan ne itse.

  VastaaPoista