maanantai 21. maaliskuuta 2016

Tuleeko muuttolupa?

Ennenkuin taloon saa muuttaa, pitää tehdä muuttotarkastus. Vai onko se virallisesti käyttöönottotarkastus, en tiedä. Yhtäkaikki, pitää tehdä tarkastus, että talo on "asuttavassa kunnossa". En ihan tarkkaan tiedä, mitä se käytännössä tarkoittaa. Erään nettisivuston mukaan se tarkoittaa, että talo on turvallinen, siellä on toimivat keittiö, vessa ja peseytymistilat ja sähköasiat on kunnossa. Toinen sivusto kertoo tarinan rakentajasta, joka muutti suunnilleen siinä vaiheessa kun katto oli saatu valmiiksi. Kolmas ohjeistus neuvoo, ettei talo saa enää näyttää rakennustyömaalta. Nettikirjoitusten perusteella tarkastus näyttäisi olevan herran hallussa, onhan se rakennustarkastajan tekemä.

Suomen byrokratia tuntuu tässä kohdin hieman huvittavalta. On ihan ok, että olemme asuneet (emme toki virallisesti) mökillä 10 kuukautta huussin ja kantoveden varassa ja koditon saa ihan rauhassa asua telttamajoituksessa metsässä tai yöpyä vaikka puistonpenkillä. Mutta auta armias, jos meinaat nukkua melkein valmiissa omakotitalossa, niin jo alkaa viranomaisia kiinnostamaan! Entäs ne lukuisat remontoijat, jotka asuvat remontin keskellä, pahimmillaan monta kuukautta, kuka heidän etuaan ajaa?  

Meillä tuo tarkastus on huomenna. Se tarkoittaa, että Herra S on kantanut kaikki rakennustyömaahan viittaavat tavarat peräkärryyn, ettei vaan näyttäisi rakennustyömaalta, ja allekirjoittanut on epätoivoissaan yrittänyt kasata kansiota niistä pirun CE-merkinnöistä, ne kun kai tarkastetaan huomenna. Sähkömies on tehnyt tarkastusta varten omat paperinsa, samoin putkimies, joten periaatteessa kaiken pitäisi olla valmista. Talosta puuttuu toki vielä muutamia juttuja, kuten saunan lauteet, saunan lasiseinä, sisäovien kahvat ja muutamat listat. Saa nähdä kuinka paljon sanomista niistä seuraa.

Jos huomenna selviää, että talo, jossa on toimiva keittiö, toimiva pesuhuone ja kaksi toimivaa vessaa, jossa lämpö pysyy sisällä ja vesi kulkee sisään ja ulos itsestään, ei ole tarpeeksi hyvä ihmiselle asumukseksi, jatkamme eloa mökillä, huonosti eristetyssä lautatalossa, jossa lattialämmitys tarkoittaa villasukkia, juokseva vesi Herra S jalkojen ripeyttä ja peseytyminen 2 tunnin ennakkovalmistautumista. Kyllä me selvitään, ollaan selvitty tähänkin asti.

Rouva E


7 kommenttia:

  1. Mietin noita sisäovien kahvoja. Käyttöön otettavista tiloista pitäisi pystyä poistumaan tarvittaessa nopeasti esim. tulipalotilanteessa. Jos ovi onkin mennyt kiinni eikä kahvaa ole. Samoin poistumistienä käytettävissä ikkunoissa pitäisi varmaankin olla kahvat. En toki ole tarkastaja ja eri käytäntöjä voi olla eri alueilla. Eli nämä omat omia arvailujani.
    Onnea tarkastukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pointtisi on erinomainen! Yllättävää kyllä niihin ei kiinnitetty huomiota. Sanoin kyllä tarkastajalle että kahvat tulevat paikoilleen ennen pääsiäistä, joten ehkäpä siitä ei sen takia käyty enempää keskustelua.

      Poista
  2. Kerrohan sitten tarkkaan mitä syynäävät. Meilläkään ei varmaan todellakaan ole kaikki CE-merkit missään tallella, saas kattoo...
    Onnee nyt kuitenkin siihen tarkastukseen, kateellisena täällä odottelen omaa vuoroani! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeintä näytti oleva, että talo on turvallinen, vesi tulee ja menee, vessat ja tulisijat ok. Noista ce-merkinnöistä ei nyt tullut sen enempää puhetta, ainoastaan turvalaseista tarkastaja kaipasi paperia, jota en ollut huomioinut laittaa kansioon. Ce-merkintöjä voi muuten jälkikäteenkin hakea esim. tuotteiden esitteistä jne. En tiedä itsekään onko meillä kaikista mahdollisista merkit, kun ei ole olemassa mitään listaa (ainakaan meillä ei ole) mitä kaikkea talossa on käytetty.

      Poista
  3. Miten meni?
    Onko tuo oikeasti pakollinen juttu tuo CE- merkintöjen tarkistus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä myös jännätään että miten meni?

      Poista
    2. Hyvin meni! Meillä noihin ce-merkkeihin ei kyllä nyt kiinnitetty juuri mitään huomiota, en tiedä kiinnitetäänkö myöhemmin. Tosin tarkastaja kyllä näki, että kansioon niitä on kerätty ihan urakalla, vaikka ei niitä yksityiskohtaisesti käynytkään läpi. Ota näistä nyt sitten selvää...

      Poista