sunnuntai 9. elokuuta 2015

dynamiittia, dynamiittia

"Alue on eristetty. Suoja-aidat on pystytetty ja viiden kilometrin säteellä olevia ihmisiä varoitettu tulevasta pamauksesta. Pommimies on tarkistanut asettamansa panokset vähintään kuusi kertaa, laskenut tarkkaan tuulensuunnan, rinteen korkeuden aiheuttaman ilmanpainemuutoksen sekä ilman lämpötilan. Suojamatot on asetettu tarkasti räjäytettävän alueen päälle. Kolmen kilometrin säteellä oleville ihmisille on jaettu kuulosuojaimia ja tontin läheisyydessä olevat ihmiset on ohjattu suojalasien taakse piiloon. Varoituspiipitys alkaa ensin laiskasti, mutta kiihtyy räjähdyksen lähestyessä 3 - 2 - 1. Valtava räjähdys kuuluu naapuripitäjään asti. Kuuluu myös kohahdus kun kulmakunnan linnut lentävät puista karkuun. Paineaalto tärisyttää lähialueiden talojen ikkunoita. Valtava savupilvi peittää näkyvyyden muutamaksi minuutiksi. Joku soittaa hätäkeskukseen luullen, että sota on alkanut. Savun hälvettyä on aika tarkistaa vauriot."

Todellisuus on tarua ihmeellisempää ja muutamalla pienellä posautuksella, joista todellisen tarinan mukaan ei kuulemma kuulunut juuri mitään ääntä, saatiin epätasainen kallio kivimurskeeksi. Savupilvi oli ollut nippanappa silmin havaittavissa eikä naapuripuussa pesinyt lintu tainnut edes herätä päiväuniltaan. Myytinmurtajat olisivat niin pettyneitä! 

Vaikka jännityksellä odotin myytinmurtajien tapaista ikimuistoista valtaa pamausta, hallittu räjäytys  teki tehtävänsä paremmin kuin hyvin. Kallio saatiin muotoiltua talon pohjaksi sopivaksi, ja kivimurskeesta saatiin hyvää täyttöainesta. Räjäytysasiantuntija todella näytti tietävän mitä tekee. Myytinmurtajia katsellessa olen joskus hieman naureskellut kun paikalle on pyytetty räjäytysasiantuntija. Tarkoituksena on ollut räjäyttää esim. auto. Näin maallikon näkökulmasta kokonaisen esineen täydellinen räjäytys kilometrien kokoisella suoja-alueella ei voi olla kovin vaikeaa: laitetaan niin paljon dynamiittia, bensaa, ruutia ja muita räjähdeaineita että varmasti poksahtaa. Kallion räjäytys tiettyyn tasoon asti melko rajatulla alueella, sen sijaan vaatii mielestäni enemmän ammattitaitoa. Liian iso räjähdemäärä tai väärin asennettuna: "hups, saitte kellarin". Liian vähän tai väärin asennettuna: ei tapahdu mitään. 


Opin tässä episodissa, että jenkkien sarjojen räjäytykset ovat liioiteltuja, räjäytyksiä voi hallita ja hyödyntää hyvinkin pikkutarkasti ja että tässä(kin) kannattaa luottaa asiantuntijaan. Toki vielä hieman houkuttaisi mennä itse hieman poksauttelemaan sellainen "kunnon pamaus", tietäisivätpä naapuripitäjässäkin että meillä rakennetaan.

Rouva E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti