perjantai 28. elokuuta 2015

naiset vs. miehet

Rakennusala on miesvaltainen ala. Olen itse pääsääntöisesti työskennellyt naisvaltaisilla aloilla ja miesten hallitsema ala on siis minulle ollut tuntematon. Tänään sain hyvän kokemuksen siitä, miten miehet työskentelevät, kun osallistuin työmaalla pidettyyn kokoukseen, jossa oli paikalla 4 miestä ja minä. Kutsuttakoon tässä miehiä nimillä asiantuntija 1, 2, 3 ja 4. Kokous itsessään oli mielenkiintoinen, mutta suurin osa keskittymistäni meni ihmetellessä miesten maailman kokouskäyttäytymistä. Tässä muutama huomioni. (Yksityisyyden suojan vuoksi, kaikkien nimet on vaihdettu kahteen kertaan)

Kokous alkoi esittelyllä. Kaikki kättelivät toisensa. Kukaan ei mittaillut toisiaan päästä varpaisiin, kukaan ei selitellyt aamukiireitä, ei ehostanut meikkiään eikä muutenkaan hösännyt edestakaisin ties minkä asian verukkeella. Kokous avattiin asiantuntija 1 kommentilla "tässä siis mennään nyt". Tässä vaiheessa naisten maailmassa olisi alkanut selitys siitä, miten tähän on tultu. Olisi kerrottu kuinka haasteellista koko prosessi on ollut, ja jos Ritva ei olisi tullut kipeäksi juuri loman jälkeen, homma olisi jo edennyt pidemmälle. Ritvan sairastumisesta olisi keskusteltu hetki ja olisi yhdessä päätetty lähettää Ritvalle "parane pian kortti".
Miesten maailmassa jokainen nyökkäsi, yksi miehistä hymähti, se luokiteltiin "kyllä"- vastaukseksi. 

Kokouksesta piti pitää pöytäkirja. Naisten maailmassa tästä olisi tullut riita. Kaikki tuijottaisivat jalkojaan. Arja sanoisi ettei ala nyt pitämään mitään kirjaa, koska joutuu AINA olemaan kirjurina jokaisessa kokouksessa, ja johonkin pitää vetää raja. Liisa toteaisi että hänellä on niin huono käsiala, että on parempi ettei hän kirjoita mitään, muut olisivat kehuneet Liisan käsialaa ja päivitelleet miksi kaunokirjoituksesta on luovuttu alakouluissa. Uudet kirjaisimet kun ovat niin kovin persoonattomia. Tuija pitäisi kirjaa muuten mielellään, mutta hänen pitää lähteä kokouksesta kesken pois. Pirjo pitäisi muuten kirjaa, mutta hänellä ei ole kynää ja paperia. Ei hätää, Liisalla on kynä ja paperi, jotka hän antaa Pirjolle, joka suostuisi lopulta hommaan sillä ehdolla, ettei joudu sitten kirjuriksi seuraavassa kokouksessa. Kaikki suostuisivat tähän, ja muut naiset kirjoittaisivat kalenteriin muistutuksen olla pois kokouksesta seuraavalla kerralla ettei vaan nakki napsahda.
Miesten maailmassa asiantuntija 2 kaivoi kynän ja paperin eikä asiasta puhuttu mitään.

Kokouksen alkuvaiheilla kävi ilmi, että yksi miehistä ei ollut huomannut ottaa kaikkia suunnitelmapapereita mukaan. Naisten maailmassa tästä olisi noussut aikamoinen hässäkkä: Liisa olisi epätoivoisesti selittänyt, että paperit jäivät kiiressä keittiön pöydälle, hän vielä ovella mietti onko kaikki paperit mukana, mutta silti unohti. Tuija olisi todennut että juuri tuolla tavalla hänellä jäi kerran avaimet kotiin ja huoltomieheltä oven avaaminen oli maksanut 20 euroa. Kokouksesta olisi mennyt 15 minuuttia kun porukalla olisi ihmetelty huoltomiesten hinnastoa ja naureskeltu "luonnossa maksamisen" vaihtoehdolle, johon Tuija olisi sanonut, ettei huoltomies nyt niin hyvännäköinen ollut. Lopulta olisi palattu aiheeseen ja todettu että eihän se nyt niin vakavaa ole että LIISA UNOHTI ottaa paperit mukaan, ja että hän voisi toimittaa ne myöhemmin, vaikka KAIKILLA ON KIIRE, mutta koitettaisiin löytää joku hetki papereiden tsekkaamiseen. Mutta ei ainakaan perjantaina, koska monella on silloin vähän lyhyempi työpäivä ja Pirjo on lähdössä silloin mökille. Sitten olisi hetki kehuttu elokuun säätä ja päivitelty kuinka mukavaa on kun vielä elokuun lopulla voi mökkeillä kauniissa säässä.
Miesten maailmassa todettiin: No, voihan ne toimittaa jälkikäteenkin. Se siitä.

Kokouksen edetessä asiantuntija 2 kehui asiantuntija ykköstä. Naisten maailmassa muut naiset olisivat olleet ällikällä päähän lyötyjä. Pirjo olisi muistuttanut, että Liisa kuitenkin unohti ne paperit, vaikka eihän sillä ole mitään merkitystä siis. Tuija olisi sitä mieltä, että kyseessä on tiimityö, ja kaikkien tiimiläisten pitäisi saada kehut. Liisa olisi nolona ja toteaisi että eihän hän kehuja ansaitse, ja Pirjo on ihan oikeassa niistä unohtuneista papereista. Liisa vielä kehuisi kaikkia muita tiimiläisiä yhteistyöstä ja muistuttaisi että "yhdessähän tässä töitä tehdään", kehuisi varmuuden vuoksi Arjan uusia kenkiä, joiden Arja toteaisi olevan "vanhat, kaapin perältä löydetyt, mutta kiitos silti". Sitten menisi hetki Arjan kenkiä ihaillessa ja Pirjo toteaisi, että elloksen kuvastossa oli melkein samanlaiset alennuksessa.
Miesten maailmassa asiantuntija 1 hymähti "noh".

Kokouksen kevennys oli asiantuntija 4 heittämä vitsi harmaantuneista hiuksista. Naisten maailmassa kaikki olisivat katsoneet kuinka harmaat ne hiukset oikeasti ovat. Pirjo olisi todennut, että ei ne nyt niin harmaat edes ole ja sitä paitsi harmaat hiukset ovat nyt muotia. Tuija olisi päivitellyt miksi teini-ikäiset värjäävät tukkansa nykyään harmaaksi ja Liisa olisi kompannut Tuijaa toteamalla ettei nuoriso ole niinkuin ennen, hyvinä vanhoina aikoina. Arja olisi kertonut uudesta kampaajastaan, joka osaa värjätä harmaat taidokkaasti piiloon. Kampaajan yhteystietojen jakamisen jälkeen olisi keskitytty hetkeksi siihen, että tsempataan nyt kaikki toisiaan, ettei kenellekään tule enempää harmaita hiuksia, vaikka ne hiukset ei oikeasti ole edes niin harmaat, ainakaan niin harmaat kuin nuorisolla.
Miesten maailmassa kuului vaimea hymähdys, tulkitsin sen nauruksi.

Kokouksen kestoksi oli arvioitu 2 tuntia. Kokous oli ohi 45 minuutissa. Naisten maailmassa kokous olisi kestänyt 3 tuntia, jonka jälkeen olisi pitänyt lopettaa, että ehditään syödä lounas ennen seuraavaa kokousta. Loppuaika olisi mennyt uuden kokouksen ajankohdan sopimiseksi, Pirjo olisi lähtenyt hakemaan kalenteria, ja Tuija olisi kironnut firman johdon alimpaan helvettiin kun pakottivat ottamaan sähköisen kalenterin käyttöön. Lopputuloksena olisi todettu että oli ihana kokous, ehkä ensi kerralla saataisiin jotain päätettyäkin.

Rouva E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti