tiistai 25. elokuuta 2015

suunnitelmasta toteutukseen, siinä kaiken perusta

Talo tarvitsee perustukset. Niiden teko alkoi tänään. Tontille oli jo viikonlopun aikana tuotu iso kasa harkkoja ja erilaisia rautahässäköitä valmiiksi odottamaan maanantaisia työmiehiä. Tavaroiden perilletulo ei ollut ihan itsestäänselvyys, tarina kertoo kuljettajan soittaneen kolme kertaa ajo-ohjeita, viimeinen puhelu sisälsi varmistuksen "oikeastiko tuonne ylös?" Tästä viisastuneena kävimme viemässä muutamia tienviittoja  pahimpiin risteyksiin.

Perustusten teko alkaa itseasiassa perustussuunnittelulla. Suunnitelmakuva näyttää siltä, ettei siitä tavallinen kuolevainen ymmärrä juuri mitään. Ilmeisesti meidän perustussuunnitelmat oli tehty perusteellistakin perusteellisemmin, koska ne pääsuunnittelijamme mukaan, olisivat kestäneet pommin räjäytyksen. Se on mielestäni ihan hyvä lähtökohta talon perustuksille, mutta hintatietoisemmat ammattilaiset kuitenkin hieman kevensivät niitä.





Miten tuo suunnitelma ja tämän hetken käytännön tilanne siis liittyvät toisiinsa? Sain tähän vastaavalta mestariltamme erityisen hyvän oppitunnin: Piirrustuksissa alinna oleva palikka (mestarin mukaan oikea termi on antura) on se, mikä valetaan alemmassa näkyvän kuvan harkkorivistöjen väliin. Sitten kun antura on kuiva, muottina toimineet harkot kasataan sen päälle, jolloin jäljelle jää vain valettu antura, jonka päällä on useampi rivi harkkoja (piirrustuksessa kuutiot palikan päällä). Näiden päälle tulee sitten aikanaan hirret ja niistä siis muodostuu seinät. Näin selitettynä perustussuunnitelma ei näytäkään enää salakielellä kirjoitetulta (tai tässä tapauksessa piirretyltä) avaruusteknologian koukerolta, vaan ihan järkeenkäyvältä kuvalta siitä, mitä tullaan tekemään.

Kiitos tästä oppitunnista loistavalle vastaavalle mestarillemme! Hän myös opetti, että tonttimme on nykyään työmaa, ja ilmeisesti bling-bling-sandaalini eivät täytä turvakenkien määräyksiä, joita työmaalla on noudatettava.

Rouva E






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti