perjantai 21. elokuuta 2015

Tilasto - absoluuttinen totuus

Talotoimittajan myyntimiehen tehtävänä on myydä talo asiakkaalle. Hänen pitää siis osata perustella miksi juuri heidän talonsa on paras. Hyvä tapa perustella on vertailla eri talotoimittajia ja osoittaa oman firman ylivoimaisuus. Paras keino tässä on puolueeton rts-tutkimus. Kuulimme tästä tutkimuksesta jokaiselta talotoimittajalta.

Kyseessä on rts- eli rakennustutkimus. Jokainen talotoimittaja on rts-tutkimuksen mukaan paras. Kyseisen tutkimuksen vastaajia ovat ihmiset, jotka rakentavat/ovat jo rakentaneet. Kyselyssä kysytään kaikkea mahdollista kattopeltien sisäpinnoituksen kaltevuudesta laatojen sauman väriin. Suurimpaan osaan kysymyksistä vastaaja ei voi osata vastata, ellei ole suorittanut rakennusalan tohtorin tutkintoa. Helpoimmat kysymykset koskevat tyytyväisyyttä eri talotoimittajiin. Kyselylomakkeessa on lista kaikista Suomen talo- ja mökkitoimittajista (niitä muuten on ihan älyttömän monta) sekä erilaisia positiivisia (edullinen, luotettava, houkutteleva) ja negatiivisia (kallis, ruma, huono laatuinen) adjektiiveja (vähintään 15 kutakin) ja vastaajan pitää valita kaikkien talotoimittajien kohdalla numero 1-5 jokaisen adjektiivin kohdalle, siten että 1 on paras ja 5 huonoin kun niitä vertailee keskenään. Siis niitä talotoimittajia vertailee niillä numeroilla, jotka kuvaavat siis niitä adjektiiveja. Siis positiivisille oma numero ja negatiivisille oma numero. Niin, ja joka talotoimittajalle omat numerot.  Ai niin, ja mielikuva riittää, eli ei tarvitse olla itse kokemusta kaikista talotoimittajista (sehän olisikin naurettavaa), vaan mielikuva riittää.  Mutta siis jos on itsellä kokemusta, niin toki sen perusteellakin saa vastata.

Oletteko koskaan täyttäneet sellaista 5-asteikollista kyselyä, ja kuuden kysymyksen jälkeen on mennyt hermot ja olette lätkineet vastauksia vähän miten sattuu? Ajatelkaa siis vähintään taulukko miljoona x 15 + 15, johon täytetään numeroita vertaillen niitä kaikkia keskenään, siten, että yli puolet niistä talotoimittajien listasta ei herätä mitään mielikuvia. Arvaahan sen, miten siinä tällaisen pitkähermoisen ihmisen käy, kun vihdoin sain kunnian vastata kyseiseen lomakkeeseen. Herra S katseli lomakkeen täyttöäni ja huomautti minun haukkuneen pystyyn talotoimittajia, joita emme ole edes tavanneet. Hups, no menköön mielikuvien piikkiin.... Tälle tutkimukselle siis perustuvat talotoimittajien myyntipuheet.

Ennenkuin olin perehtynyt itse tutkimukseen, kyselin talotoimittajilta mitä mm. seuraavat myyntipuheet tarkoittavat:
Suomen suurin: henkilöstömäärä? Myyntimäärä? Isoin tehdas?
Vahvasti ykkönen: Missä suhteessa?
Halutuin: Mielikuva vai oikeasti? Kenen mielestä?
Ylivoimatekijät erottuvat: MITKÄ????

Kunnon myyntimiehet näyttivät hienot tietokonepiirretyt käppyrät, joissa juuri heidän edustama yritys oli suurin ja kaunein. Jokainen siis vuorollaan. Ihmetellessäni tätä ääneen sain vastauksen "siis eihän me tätä olla tehty, mutku tutkimus osoittaa". Selvä, eli osoittaa mitä? Parhaimmat talomyyjät osoittivat hieman säälivällä katseella, että enhän minä, rakentamiseen täysin perehtymätön nainen voi ymmärtää näin monimutkaisia tilastollisia asioita. Olen ehkä huono nainen kun en ymmärtänyt paikkaani ja mennyt keittämään kahvia.

Lähdin selvittämään rts-tutkimusta tarkemmin. Olisin mielelläni nähnyt tutkimuksen tekijän laatimia käppyröitä ja tuloksia. Ehei, ei niitä saa, ilman rahaa. Jokainen voi ostaa rts-tutkimuksen tuloksia. Ja juuri näin firmat siis ilmeisesti tekevät. "xx-talofimasta päivää. Ostaisin teiltä rts-tuloksia, niitä, joissa meidän firma on saanut pelkkää ykköstä siinä hiton monimutkaisessa taulukkokyselyssä, johon ei kukaan osaa vastata"- "selvä, pistetään tulemaan". Kuluttaja ei kai näitä tietoja saa, ja mitä kuluttaja näillä tiedoilla tekisikään, kyllähän tällaisen tilastollisen jargonin tulkinnassa tarvitaan talotoimittajan myyntimiestä. Kuluttajahan voisi muuten ymmärtää asian väärin ja luulla, että talotoimittajan ylivoimatekijät erottuvat vasta sijalla 2, eikä siitä mitään kauppoja syntyisi!

Jos vielä saan kyseisen tutkimuksen täytettäväkseni, aion ottaa siitä kaiken ilon irti. Antamani vastaukset tullaan todennäköisesti poistamaan datasta tilastolliseen poikkeamaan vedoten. Ihan sama, eipähän kukaan osta niitä tuloksia!

Rouva E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti