keskiviikko 26. elokuuta 2015

Osta takka, eikä tässä vielä kaikki!

Meidän taloon tulee takka, itseasiassa meidän taloon tulee kaksi takkaa, mutta keskityn tässä vain toiseen eli isompaan, toinen prosessi on vielä käymättä läpi. Luulisi, että prosessi on yksinkertainen: mene takkakauppaan, osta takka, takka toimitetaan paikoilleen ja sitten voikin jo nautiskella takkatulen loimussa vaikka lasin kuohuvaa. Ehei, ei ole niin helppoa takan osto.

Ensin pitää tietää tietysti tietää millaisen takan haluaa. Haluaako kiertoilmatakan, varaavan takan, vesitakan, pellettitakan, leivinuunitakan, haudutusuunitakan vai jonkun muunlaisen yhdistelmätakan. Tämän päätöksen jälkeen voi kierrellä takkakaupoissa, mutta en suosittele sitä. Takkakaupoissa näyttää olevan muutama vaihtoehto, lähinnä yksi jokaista takka-sorttia, ja myyjä ystävällisesti kertoo, että kaikkia takkoja saa kaiken näköisenä ja vaikka millä lisävälineillä. Niiden kokoa voi muuttaa (ainakin pystysuuntaan) ja takkaluukkujen materiaaleja vaihtaa. Takan voi myös maalata tai kaakeloida haluamallaan kaakelilla osittain tai kokonaan. Koita tässä sitten päästä näkemään miltä se oma takka näyttäisi valmiin. No, näkeehän sen sitten kun se on asennettu. Eli takan osto on vähän kuin ostaisi mielikuvan. 

Seuraavaksi pitää päättää hormi. Tuleeko yläliitäntä, alaliitäntä, sivuliitäntä vai mikälieliitäntä. Takkamyyjän mielestä ero on vain ulkonäöllinen, mutta vauva.fi-sivusto tietää kertoa, että joku ei saa yläliitäntä-takkaa syttymään ilman että ulko-ovi on auki, ja toinen taas haukkuu alaliitäntä-takan täysin käyttökelvottomaksi. Kolmas on sitä mieltä, ettei Suomen politikkoihin voi luottaa. 

Nyt pitäisi olla valinnat tehty: tiedetään mikä takka halutaan, minkä kokoisena, minkä värisenä, millä lisävarusteilla ja millä liitoksella. Pyydetään tarjous. Tarjous vaikuttaa inhimillisen kokoiselta. Tehdään kaupat, dollarit juoksee. Tässä vaiheessa huomaan, että eihän takkatarjoukseen kuulunutkaan hormi, koska se pitää ostaa erikseen. Selvä, pyydetään siitäkin tarjous. Kaupat tuli, dollarit juoksee. 

Myyjä kysyy milloin takan pitäisi olla paikanpäällä, vastaan kiltisti haluttu ajankohta. Tässä vaiheessa myyjä toteaa hiljaa "eli voitte sanoa asentajalle että tulee esim. seuraavana päivänä asentamaan sen". Anteeksi mitä? Eikö takka siis tule asennettuna. Ehei, se pitää tilata erikseen. Selvä, kaveri osaa asentaa takan, pyydän häntä. Ei käy, pitää olla takkatoimittajan hyväksymä asentaja. Myyjä antaa oman alueemme asentajan yhteystiedot, koska asennuksen järjestäminen on ostajan tehtävä, loogista... Käy ilmi että asentaja on eläkkeellä, on kuulemma ollut jo joitakin vuosi ja ihmettelee kun näitä takkasoittoja edelleen vain tulee ja tulee. Eikun soitto takkafirmaan ja uuden asentajan yhteystiedot. Huh, takan asennus hoidettu, dollarit juoksee. Myöhemmin käy ilmi, että takan asentaja ei asenna hormia. Siihen pitää löytää eri tekijä, dollarit juoksee, takkafirma ei voi auttaa tässä, hehän hoitavat vain takkojen asennuksia. Oikeasti??? 

Myöhemmin katselin vielä huvikseni takkaesitteitä. Hinnat vaikuttavat naurettavan edullisilta. Kuinka naiivi olinkaan luullessani että jos ostan takan, saan takan. 

Jos jotakuta kiinnostaa millainen takka meille sitten tulee (niinkuin suurinpiirtein), niin tässä linkki: http://www.tulikivi.fi/tuotteet/JALANTI

Rouva E

1 kommentti:

  1. Nauraisin, jos en itkisi. Tämä kuvaa niin täysin meidänkin takanhankintaprosessia.
    Eksyin blogiinne ja jumituin lukemaan sitä aivan alusta asti raksaopintoviikon toiveissa.

    VastaaPoista