lauantai 12. syyskuuta 2015

Perustukset, perusteellisesti

Talolla pitää olla perustukset. Meidän talolla on. Talon perustukset oli koko projektin alussa ehkä itselleni se suurin kysymysmerkki. Toki ymmärsin, että sellaiset pitää olla, ja että niihin menee aikaa ja rahaa ja että jos ne pitää suunnitella hyvin ja jos ne tehdään huonosti, tulee huono talo. Tiesin myös, että on harkkoja, paaluja, pylväitä, ylväitä ja kaikenmaailman betonihärpäkkeitä joita pitää miettiä ja pohtia. Kun perustuksia alettiin tehdä, sain vastaavalta mestariltamme loistavan esittelyn siitä, mitä perustukset käytännössä tarkoittaa. On myös ollut erittäin mielenkiintoista seurata kuinka koko perustusten teko eteni. Yritän nyt jakaa oppimani Teidän kanssa. Pahoittelen jo etukäteen, etten osaa käyttää rakennusalan termejä, ja jos käytän niitä, käytän niitä todennäköisesti väärin. Tämä on siis minun näkemykseni miten kaikki eteni, enkä ota vastuuta jos joku päättää suunnitella oman talonsa perustukset tämän tekstin perusteella, vaikka ymmärrän toki houkutuksen olevan suuri.

Tästä kaikki siis alkoi: Maatyöt oli tehty, salaojaputket ja muut tarpeelliset maan alle tulevat putket oli haudattu maan alle. Talon paikka oli tasoitettu.

 Sen jälkeen tontille tuotiin iso kasa harkkoja.


Harkot aseteltiin talon seinien kohdalle siten, että harkkorivien väliin jäi tyhjä tila. Harkot "vuorattiin" muovilla, vähän niinkuin elmukelmulla. 
Harkkorivien väliin viritettiin rautalankaa, jonka Herra S naureskellen totesi oikeasti olevan kuparijohdin.


Harkkojen väliin kaadettiin betonia, siten että rautalankatikut törröttivät.


 Valetun betonin päälle alettiin kasaamaan harkkoja päällekäin. Eli nuo harkot, joiden väliin betoni valettiin, toimivat ensin vain "muottina" ja nyt niistä alkoi nousta talon perustus.
Tässä vaiheessa talon koko ja ulkoseinät alkoivat hahmottumaan. Ilmoitin Herra S:lle talon näyttävän kovin pieneltä. Herra S ei kuitenkaan suostunut lisäämään ylimääräistä lisäsiipeä enää tässä vaiheessa.

Harkkojen sisään kaadettiin lisää betonia, se ilmeisesti pitää harkot paikallaan. Betonin kanssa pitää ilmeisesti aina jättää rautalankoja törrötämään, niin myös tässä vaiheesa.



Sen jälkeen talo sain hienon helman ja talon sisäpinta eristeen. Tässä vaiheessa oli suuri houkutus käydä kirjoittamassa "Rouva E was here" puhtaan valkoisen styroksin pinnalle. 




Kun kaikki putket ja muut härpäkkeet oli saatu menemään nätistä talon "seinien" sisäpuolella, sekä ulko- että sisäpuolelle tuotiin tonneittain hiekkaa, joka tasoitettiin kivalla pikku jyrällä.





 Lopuksi hiekan päälle ajettiin soraa ja koko komeus tasoitettiin oikein kauniiksi, ja tadaa, perustukset ovat valmiit!
Suurin osa perustuksista jäi muuten maan alle, mikä ei liene kenellekään perustuksiin perehtyneelle mikään yllätys.

Omasta mielestäni uskomattominta tässä rakennuksen vaiheessa on tarkkuus. Perustusten mittojen ero piirrustusten mittoihin saa olla +/- 3mm. Siis 3 millimetriä! Perustuksissamme tuo ehto täyttyy. Enpä tiedä kuinka itse onnistuisin tekemään millin tarkkaa työtä hiekkakentälle käyttäen stardardikokoisia harkkoja ja suhteellisen ison näköisiä koneita. No, perustustentekijämme on kuulemma tehtyn aikaisemmin 70 taloa, joten ukko tietänee melko tarkkaan mitä tekee. Kuten Jyrki Sukula aikanaan sanoi:"AT, eli ammattitaito". Arvostan!

Rouva E



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti