tiistai 3. toukokuuta 2016

Talon ulkomaalaus

Talon ulkomaalaus alkaa olla ajankohtainen. Herra S on ottanut lomaa toukokuun alkupuolelta, jotta saamme talon maalattua. Toukokuu kun on kuulemma hyvä kuukausi talon maalaamiselle. Säiden puolesta ei kyllä voi valittaa! Kerrankin sää suosii meitä! En malta odottaa, että pääsen tuonne pihalle sutimaan maalia seinään. Näen jo sieluni silmin kuinka onnellisena maalaan taloa, aurinko paistaa, saan kauniin rusketuksen ja talo upean väripinnan! Siihen on enää yksi mutka matkassa, sävyn valinta....

Rakennuslupavaiheessa ilmoitin yksiselitteisesti että talon väriksi tulee harmaa. Kuinka naiivi olinkaan! En ilmeisesti koskaan ollut nähnyt harmaan sävykarttoja, saatikka kuullut hirren ja harmaan  viha-rakkaus-suhteesta, jossa viha voittaa rakkauden mennen tullen. Talven aikana mieleni on muuttunut, marraskuussa halusin ehdottomasti tumman sinisen talon. Joulukuussa näin ihanan vaaleanpunaisen talon, Herra S ei edes keskustellut asiasta kanssani. Tammikuussa palasin harmaaseen, en tiedä mistä sain päähäni, että talo maalataan Tikkurilan Sariola (2688) sävyllä. Helmikuussa halusinkin ruskean talon, kun taas maaliskuussa valkoinen nosti päätään. Huhtikuussa Herra S ilmoitti, että sen pitäisi olla harmaa, kun se lukee lupalapuissa ja nyt toukokuussa olen pihalla kuin lumi-ukko ja sekaisin kuin seinäkello.

En haluaisi enkä jaksaisi käydä sitä samaa värisävy-rumbaa läpi, jonka kävin sisäsävyjen kanssa. En jaksaisi raahata rautakaupasta litran purkkeja eri sävyisiä maalia vain todetakseni ensimmäisen vedon jälkeen, että se oli elämäni nopeimmin kulutetut 18 euroa. Näitä purkkeja nimittäin löytyy nurkista vielä ainakin 8. Päätin siis tehdä asian mahdollisimman helpoksi. Tutkiskelin rakennusblogeja ja sain vinkin Virtasen neljän öljyn laatumaalista Hempulta talokumpula-blogista. Virtaselta sai tilata yhden pienen purkin maalinäytettä ilmaiseksi. Katselin värikarttaa, joka oli helpottavan yksinkertainen ja simppeli, ja totesin tumman harmaan olevan lähinnä se, mitä etsin. Tai luulin etsiväni. Jotta asia ei olisi liian helppo, Virtasen maalin voi sävyttää vaikka mihin haluamaansa sävyyn. Jostain syystä Tikkurilan Sariola-sävy kummitteli yhä mielessäni, ja päätin ostaa vain yhden pienen purkin (joka siis on litra) kyseistä sävyä. Näistä kahdesta olisi valinta tehtävä.

Nyt olen testannut sävyt. En tullut hullua hurskaammaksi.  Molemmat sävyt ovat ihan kivoja, pidän ehkä enemmän vaaleasta, mutta kun kerran ihastuin siihen tumman siniseen, niin tuo tumman harmaakaan ei olisi oikeasti kovin paha. Nyt on enää kysymys, haluammeko vaalean vai tumman talon. Ja onko nämä sävyt hyviä? Uskallanko tehdä päätöksen vain kahden sävyn testauksen jälkeen? Kuvissa siis vaaleampi Sariola ja tummempi Tumma harmaa, kumpi on parempi? Taustalla valkoinen, koska ikkunan puut jne tulevat valkoiselle (tosin ei ehkä ihan näin valkoisella kuin tässä kuvassa).

Tikkurilan sävy 2688 Sariola

Virtasen Tumman harmaa

Kumpi on parempi?
Jotta saan päätös-ahdistustani lievennettyä, olen sopinut itseni kanssa, että jos väri on huono, maalataan siihen uusi väri päälle. Eikö hirsitalo kuitenkin pidä maalata muutaman vuoden kuluttua uudelleen? Sittenhän siitä voi tulla valkoinen, sininen, ruskea tai jopa se vaaleanpunainen. En ole vielä kertonut Herra S:lle että käyn värinvalintaa kierrokselle kaksi, vain koska en ole osannut valita väriä kahdesta sävystä kierroksella yksi.

Huomenna urakka jatkuu homeentappajan sutimisella. Luojan kiitos sitä ei ole eri sävyjä! Jossain sentään pääsee helpolla :)

Rouva E

13 kommenttia:

  1. Hei taas! Ihanaa kun olette päässeet jo asumaan uutta kotia:) Hihittelen täällä toisinaan niin tutuille tuntuville jutuille joista kirjoitat.
    Talon väristä liputan Sariolaa vaikka kieltämättä tuo tummenpikin on aikas upeä väri. Meidän edellinen talo maalattiin juurikin Sariolalla ja tykästyimme siihen niin että kohtapuoleen uusikin talo saa saman värin ylleen. Mitä sitä hyvää vaihtamaan:)
    Vanhasta talosta ei ole blogissani kuvia mutta jos haluat niin voin lähettää sähköpostilla sinulle muutaman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päädyimme tuohon sariolaan. Sen on pakko olla hyvä väri, jos maalaatte jo toisen talon samalla värillä :)

      Poista
  2. Heips Rouva E !

    Molemmat todella upeita värejä.Harmaa rocks! Kallistuisin kuitenkin vaaleamman vaihtoehdon puoleen. Tuo tumma on ehkä persoonallisempi mutta yhdistettynä mustaan kattoon voi olla tummuutta liikaakin..mene ja tiedä.
    Mahtavaa että olette jo tuossa vaiheessa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakyllä! Meidän vaihe on oikeastaan sellainen että ensiksi valmis ulkoa ja sitten vasta sisältä:)

      Poista
    2. Vaaleampi it is! Käyhän se ainakin pohjamaalina tuolle tummalle jos osoittautuu huonoksi (vaikka olen 99% varma ettei voi olla huono sävy).

      Poista
  3. Mä olisin äänestänyt tummaa :D Yllättyneet nostakoot kätensä.. Mutta se on hyvä pohjamaali, kuten itse sanoit ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun vaalea on seinässä, niin äänestän myös tummaa :)

      Poista
  4. Hei Rouva E ja Anna T!
    Anteeksi, olen jotenkin sekoillut koska joku kummallinen kommenttini on mennyt teidän keskustelun väliin. Yllätyn joskus itsekkin kuinka outoja juttuja saankaan aikaiseksi. Onnistuisipa ne tavallisetkin jutut joskus:)

    VastaaPoista
  5. Meillä tuli teknoksen värikartasta 7533 ja tykkää siitä ihan hirmusti. :) Mutta hyvältä näyttävät nuo sinunkin maalit. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin tutustua tuohon 7533, meillä kun meni värivalinta uusiksi, ylläri...

      Poista
  6. Rakentamisen pitkä oppimäärä :) hyvä nimitys blogille ja kuvastaa kyllä todella hyvin minkälaista on itse opiskella talorakennus alusta loppuun. https://kodinplaza.fi/ sivuston mukaan myös tuo vaaleampi olisi se, mitä itse liputtaisin. Vaikka ei tuo 7533 ihan hirveästi siitä eroa.

    VastaaPoista
  7. Vahva suositus Teknoksen maaleille. Näin alalla työskentelevän mielestä.

    VastaaPoista
  8. Meillä olisi ensi keväänä tiedossa myös talon ulkomaalaus. Hyvä siis tietää, että toukokuuta pidetään hyvänä talonmaalauskuukautena. Talon värisävyn päättäminen on taatusti tuskastuttavaa hommaa, onneksi meillä mennään jo kauan sitten valitulla sävyllä edelleen.

    VastaaPoista