tiistai 6. lokakuuta 2015

Hirsi, nyt voit painua!

Hirsirakentaminen poikkeaa muusta rakentamisesta muutamalla tavalla. Suurin poikkeus lienee tosiasia, että hirsi elää ja painuu. Se tarkoittaa, että ajan myötä talo painuu kasaan, tai siis ne hirret painuvat kasaan ja talon korkeus vähenee (liioiteltu huonekorkeus ei siis ole ollenkaan liioiteltu). Pahimmat hirsitalojen vastustajat ivailevat, että hirsitalo on valmis vasta kun katto koskettaa lattiaa. Kokeneimmat ja rts-tutkimuksen mukaan Suomen suurimmat hirsitalotoimittajat lupaavat painumatonta hirttä. Tosiasia on kuitenkin se, että painumaa tulee muutama sentti.

Hirsien painuminen vaatii insinööreiltä hieman enemmän pohdintaa sekä suunnittelu-, että toteutusvaiheessa. Talon rakentajan pitää myös tietää mitä tekee (lienee itsestään selvyys amatöörien näkökulmasta, mutta käytännössä asia ei aina ole näin). Talo pitää suunnitella ja rakentaa siten, että painuvat hirret eivät hajota taloa. Tämä tarkoittaa erityisjärjestelyjä mm. ikkunoiden ja ovien kohdalla, muuten hirsi painaa ikkunaa kasaan, eikä tarvitse olla insinööri ymmärtääkseen mitä ikkunalle käy kun sitä painaa muutaman tonnin painolla. 

Seuraava kuvas on minun amatöörimäinen ymmärrykseni asiasta, ei insinöörien kuvaus, eikä oppikirjoista tarkastettu ohje. Tämä kuvaus voi myös pitää sisällään asiavirheitä (vaikka virheen mahdollisuus onkin äärimmäisen pieni): Älkää siis hyvät ihmiset vain lähtekö asentamaan ikkunoita ja ovia tämän kuvauksen perusteella (vaikka tiedän kyllä houkutuksen olevan suuri)!

Ensimmäinen huomioitava asia on, että ikkunoiden ja ovien yläpuolelle on jätettävä reilu rako. Ymmärtääkseni n. 5 cm on sopiva, ja antaa hirrelle liikkumatilaa. Tässä ajattelussa pärjää vielä perus-insinöörin ajattelulla.
Ikkunan yläosan rako mahdollistaa hirren painumisen, ilman että se painaa ikkunaa 
Toinen huomioitava seikka, se, jossa tarvitaan jo vähän kehittyneempää insinööri-ajattelua, on ikkunoiden (ja ovien) sivujen kiinnitys. Hirsiin kiinnitetään ns. karapuut (käsittääkseni ihan peruslauta), joihin vasta kiinnitetään varsinaiset ikkunat. Todellisille amatööreille, kuten itselleni, tiedoksi, että tässä ikkunoilla tarkoitetaan myös ikkunanpuita, ei pelkkiä laseja. Alaosastaan ikkuna kiinnitetään karapuun läpi ikkunan kohdalla olevaan alimpaan hirteen, jolloin sen hirren painuminen vie ikkunaa mukanaan alas. Loogista. Ikkunan yläosa kiinnitetään vain karapuuhun, ei varsinaiseen hirteen. Karapuu kiinnitetään hirteen ruuvilla, jolle on tehty liikkumatilaa viillolla/uralla. Tämä varmistaa sen, että hirren painuessa karapuu ei painu (ainakaan yhtä paljoa), vaan ruuvi kulkee nätisti hirren mukana viiltoa/uraa pitkin alaspäin. Tämä estää ikkunan painumisen sen yläosasta, jolloin ikkuna hajoaisi (ikkunassa kun itsessään ei ole painumisvaraa). 
Ruuvit kiinnitetään karapuun viiltojen yläosan läpi hirteen,
jolloin ruuvit pääsevät liikkumaan alaspäin hirren painuessa
Ikkunan ja hirren välissä karapuu, johon ikkuna kiinnitetään. 
 Kolmas huomioitava asia on eristeet. Koska ikkunoiden ympärillä olevat hirret tulevat liikkumaan, eristeen pitää kestää liike. Kaikki kovaksi kovettuvat eristeet, kuten kemikaaleja täynnä oleva uretaani, on siis poissuljettu. Lienee itsestään selvyys, kuinka joustavaa kova aine on. Vaihtoehtona on eristysvilla. Villa sanana kuullostaa mielestäni paljon rehellisemmältä ja luonnollisemmalta kuin uretaani, olkoonkin, että puhumme nyt tuskin mistään luomulampaan 1800-luvun saksilla keritystä villasta. 

Eli, kun hirsi painuu, ikkunat ja ovet selviävät ehjinä: Ylhäällä on tilaa 5 cm, joten antaa tulla vain, sivuilla karapuiden oikea kiinnitys laskee hirttä, mutta ei ikkunaa, ja ikkunan alaosan ollessa kiinnitetty karapuun läpi hirteen, ikkuna laskeutuu nätistä painuvan hirren mukana, eikä ikkunan alle tai sivuille pitäisi jäädä suuria rakoja, koska eriste joustaa liikkeen mukaisesti.

Hirsien painuminen tuo mukanaan varmasti myös muita rakennusteknisiä huomioitavia asioita, mutta kaikki aikanaan. Meidän talon ikkunat ja ovet on nyt suojattu hirren aiheuttaman painumisen varalta, joten hirsi, alahan painua!

Rouva E



1 kommentti:

  1. Upealta näyttää, uskon että lopputulos on varmasti mieluisa. Minä itse haaveilen hirsimökistä. Ehkä jonain päivänä saadaan sellainen meillekin. https://www.karvianhirsirakentajat.fi/hirsimokit/

    VastaaPoista