maanantai 19. lokakuuta 2015

Näkemyseroja

Sanotaan, että käytännön ja tiedemaailman välinen kuilu on syvä. HAH, tuon sanoja ei ole nähnyt rakennusmaailman ja todellisen maailman välistä kuilua! Se alkaa jo terminologiasta, käsitteiden epämääräisestä määrittelystä ja päättyy (ainakin meidän kohdallamme) konkreettisiin näkemyseroihin, siitä miltä asiat näyttävät. Erojen välinen teoreettinen etäisyys hipoo avaruusfysiikan lakeja, käytännössä se kulminoituu 8 millimetriin.

Seinäämme tehty 8 mm:n rako on aiheuttanut aikamoisen sähköpostiliikenteen Mammuttikodin kahden ihmisen, meidän vastaavan mestarin, minun ja Herra S:n välillä. Kaikki, jotka ovat joskus lähettäneet ryhmäsähköposteja, tietävät, kuinka ärsyttäviä ne ovat. Siinä vaiheessa kun olet vastaamassa ensimmäisen kirjoittajan kommentteihin, toinen on jo ehtinyt vastata ja joudut muokkaamaan omaa vastaustasi, jotta voit huomioida myös toisen kirjoituksen ja loppujen lopuksi joku kolmas ehtii siihenkin väliin. Se, jonka oikeasti pitäisi vastata, ei vastaa, koska hän ei oikein tiedä mitä pitäisi vastata ja nopein (tai äkkipikaisin) on ehtinyt vastata toisen puolesta jo jotain, jonka sitten neljäs ihminen joutuu korjaamaan, koska kirjoitettu vastaus oli hieman virheellinen tai ainakin poikkeava toisen ihmisen ilmoittamasta. Jotta pakka saadaan vielä enemmän sekaisin, osa viesteistä lähetetään vain osalle asianomaisia, jossain vaiheessa sähköpostiliikennettä jakeluun lisätään uusia ihmisiä, osalle porukasta soitetaan puhelimella ja osa keskusteluista käydään kasvotusten kahden ihmisen toimesta. 
Kukaan ei lopulta muista, mikä alkuperäinen asia oli, ja sähköposti on täyttynyt ok, kiitos, samaa mieltä ja kuitti - sisältöisistä sähköposteista. 

Huolimatta tehokkaasta kommunikoinnista, 8 millin rako-ongelmamme ei ole poistunut. Tässä muutamia seikkoja, joista kävimme / käymme keskustelua sähköpostitse:

1. Mammuttikodin mielestä kyseessä on heidän yleinen tapa tehdä taloja, ja myyjä ei ole voinut myydä mitään muuta ratkaisua. Meidän mielestä Mammutin edustaja ei todellakaan tiedä mitä heidän myyjänsä myy. 
2. Mammutin mielestä rako on huomaamaton, meidän mielestä Mammutin pitäisi käydä spec saversillä.
3. Mammutin mielestä naiset ovat tässä tilanteessa esteettisissä asioissa tarkempia kuin miehet. Meidän mielestämme kromosomieroilla ei voida perustella asiaa, varsinkaan kun kaikki työmaalla käyneet miehet ovat ihmetelleet rakoa.
4. Mammutin mielestä meidän, täysin amatöörien, olisi pitänyt ymmärtää rakennuspiirrustuksista että rako tulee. Meidän mielestä se on liikaa pyydetty varsinkin, kun Rouva E ei hahmota piirretystä pohjapiirrustuksesta edes 10 ja 15 neliön huoneen kokoeroa. 
5. Mammutin mielestä rako on ollut meidän nähtävillä kaikissa Suomen Mammuttikodeissa. Meille ei tullut mieleenkään kiertää kaikki Suomen Mammuttikoteja etsien rakoa, josta emme ole edes olleet tietoisia! 
6. Mammutin mielestä asia on loppuunkäsitelty. Arvata saattaa että ainakaan minun mielestäni ei ole!

Jos tästä(kin) tapauksesta pitää löytää jotain hyvää, olkoon se saamamme oppi. Jotkut asiat on vain opittava kantapään kautta. Jos joskus vielä rakennamme taloa, talotoimittajan myyjä joutuu koville, ei nimittäin tule olemaan niin pientä yksityiskohtaa koko talossa, jota ei sopimusneuvotteluissa revittäisi esiin ja josta ei vaadittaisi kirjallista lupausta kuvan ja muutaman todistajan kera. Tällainen projekti piti tehdä, oppiaksemme että sanallisiin lupauksiin ei voi luottaa. 

Rouva E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti