keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Lattian logistiikkaa

Talon rakennus vaatii järjestelykykyä. Siinä vaiheessa kun on vain unelma ja läntti metsämaata, talon rakentamisen järjestys tuntui hyvin helpolta: Tehdään tie, tasataan tontti, tehdään perustukset, rakennetaan talo eli seinät, katto ja sisätilat. Tässä vaiheessa kun ollaan kohdassa "rakennetaan talo" järjestys on muuttunut hieman monimutkaisemmaksi.

Ensinnäkin luulisi, että kun talon seinät ja katto rakennetaan, tarvitaan yksi porukka, joka tulee ja tekee sen. Ehei, siihen tarvitaan vähintään 4 eri porukkaa: Yksi porukka kasaa seinät, tekee kattoon yhden osan ja laittaa ikkunat paikoilleen, tämän jälkeen tulee toinen porukka, joka tekee jotain seinien ja katon väliin ja tekee ikkunat ulkoa päin valmiiksi. Sitten tulee kolmas porukka joka tekee katon valmiiksi (tai ei siis ihan valmiiksi, mutta melkein). Helppoa vielä tässäkin vaiheessa

Neljäs porukka koostuu kirvesmiehistä, putkimiehistä, lattiamiehistä, sähkömiehistä, laattamiehistä, keittiömiehistä, saunamiehistä ja kaikista sellaisista miehistä, joista ette ehkä ole edes kuulleet. Jotta asia ei menisi liian helpoksi, näiden miesten työskentelyjärjestys on tehty mahdollisimman monimutkaiseksi. Tässä esimerkki lattian teosta: ensin tulee putkimies, joka laittaa osan putkista. Sen jälkeen lattiamies pääsee laittamaan lattiaan eristyksen. Sitten putkimies tulee takaisin, ja tekee jotain eristeiden päälle. Samaan hässäkkään tulee sähkömies, joka on myös kiinnostunut tunkemaan jotain lattian alle. Kun nämä on tehty, lattiamies pääsee jatkaaman töitään, jonka jälkeen taas tulee putkimies ja sähkömies. Hommahan olisi helppo, jos kaikki miehet sopisivat keskenään aikataulusta, mutta tässä projektissa aikataulusta huolehdimme me, toisinsanoen Herra S. Herra S:n on siis huomioitava, että putkimiehellä on syysloma, ja lattiamieskään ei voi ihan joka päivä tulla, sähkömiehellä saattaa olla jokin toinen projekti kesken ja jos putkimiehen loma viivästyttää lattiantekijää, se viivästyttää myös sähkömiestä.
Meidän onneksemme kaikki työmiehet ovat olleet enemmän kuin joustavia, lattiamies työskentelee sunnuntaina, jotta putkimies ehtii ennen lomaansa tekemään tarvittavat hommat, ja putkimies siirtää lomaansa päivällä eteenpäin, jotta lattiamiehen hommat eivät seiso viikkoa loman takia. On myös uskomattoman hienoa katsoa työmaalla, kun ammattilaiset tekevät osittain vuorotellen, osittain samanaikaisesti töitä, ja jokainen tietää miten oma osuus vaikuttaa kokonaisuuteen.

Tämän hienoakin hienommin organisoidun kokonaisuuden vuoksi, talomme lattia etenee kovaa vauhtia. Siellä on putkia, eristeitä (4 kerrosta) ja sähköjohtoja. Viikonloppuun mennessä pitäisi lattian olla valmis lattialämmityksen asentamiselle ja alkuviikosta tulevalle valulle.

Tämän prosessin myötä olen oppinut, että lattia on paljon monimuotoisempi käsite kuin vain parketilla tai laatoilla peitetty suuri ala, jolla kävellään. Se on soraa, eristettä, putkia, johtoja, verkkoa, tekniikkaa, betonia ja erilaisia kerroksia. Nyt luulen jopa osaavani vastata kysymykseen "millainen lattia teille tulee?", eikä vastaus ole parketti tai laminaatti.

Rouva E

p.s. Eristyslevyjen päälle on piirretty talomme huoneet. Muistui mieleen lapsena pihalla leikitty kotileikki, joissa kodin huoneet piirrettiin liidulla asfalttiin. Arvatkaa leikinkö sitä myös metsärinteellä :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti