maanantai 7. joulukuuta 2015

Takat, asennus, osa 1

Äkkinäinen voisi olettaa, että takan asennus on simppeliä: kasataan takan eri osat ohjeen mukaisesti ja takka on valmis. Hieman valistuneempi rakentaja tietää, että sen lisäksi pitää asentaa myös hormi: kasataan hormin osat ohjeen mukaan ja hormi on valmis. Kokenut rakentaja naureskelee äkkinäisen ja valistuneemman rakentajan ajatuksille: eihän se noin yksinkertaista ole.

Meille takkoja (takkaa 1 ja takkaa 2) alettiin asentaa pari viikkoa sitten.  Takan 1 hormi oli jo tehty, ja sen asennus sujui yllättävän joutuisasti, kun saatiin ylläri-peltiseppäkin värvättyä lyhyellä varoitusajalla. Takan 1 asennus alkoi teeseitse-osuudella. Olimme saaneet tulikiveltä ohjeet miten jokainen takan palanen pitää asetella takkapaikan ympärille, jotta asentajan on helppo työskennellä. Ainoa ongelma oli, että kuvassa olevat palat eivät olleet samanlaisia kuin meille tuodut palat. Yhtäkaikki, Herra S asetteli takan palaset parhaalla katsomallaan tavalla helpottaakseen asentajan työtä jo hyvissä ajoin ennen asennuspäivää. Takan 2 osat oli myös tuotu hyvissä ajoin paikoilleen odottamaan asennusta. 

Takan 1 hormi

Takan 1 osaset valmiina asennukseen
Asennuspäivä alkoi jännityksellä: Tulevatko asentajat vai ei. Takan 2 asentajalla oli säävaraus, sateisella säällä takkaa ei asenneta. Syynä tähän se, ettei liukkaalle katolle voi mennä sateella. Takan 1 asentajaa ja hormin asentajaa puhumattakaan peltisepästä, sade ei ilmeisesti haitannut. Seuraavaksi jännitettiin pääseekö takan asentaja 1 ylös Metsärinteelle. Metsärinteen tie on melko jyrkkä, eikä ehkä ihan moottoritien kunnossa, ja olemme osanneet pelätä ettei esim. hirsirekka tai joku muu oikeasti iso ja painava ajoneuvo pääse siitä ylös. Emme osanneet arvata, että ainoastaan takan asentajan auto ei pääse siitä ylös. Olimme itse juuri tuolloin pois työmaalta, mutta tarina kertoo että siinä hyvä parituntinen vierähti kun autoa ja peräkärryä oli yritetty saada ylös. 

Takan 2 asentaja ei tullut, ilmassa taisi tuolloin olla jotain vesihöyryn tyyppistä märkää ainetta. Kaikki Suomessa asuvat tietävät, että viimeviikkoina ei juuri täysin kuivia päiviä ole ollut... Takan 1 asentaja teki hommansa. Tai ainakin melkein. Takkaa ei voinut asentaa valmiiksi, koska sen pitää olla lämpimässä 2 viikkoa, ennenkuin sen voi viimeistellä. Ei auttanut muu kuin laittaa raksalämmittimet laulamaan. Odotamme innolla kuinka suhteellinen käsite tuo 2 viikkoa on, ilmeisesti ei ainakaan 2 kalenteriviikkoa, joka on jo kulunut.

Takka 1, melkein valmis

Takan 2 asentajakin tuli lopulta. Ei ehkä ihan silloin kuin piti, mutta tuli silti. Takka 2 saatiin melkein asennettua. En ole edes halunnut tietää mitä siitä puuttuu ja miksi, mutta takan ympärillä olevat takan osat kielivät siitä, että joko asennus on kesken, tai takkaamme kuuluu iso määrä vara-osia. Aikanaan isoisäni korjasi isoäitini singer-ompelukoneen, siitä jäi kaksi kourallista turhia osia, varaosiksi, sanoi isoisä. Se siitä ompelukoneesta. Aika näyttää onko takka 2 meidän singer. 
Takka 2, melkein valmis
Meillä on nyt siis 2 osittain asennettua takkaa. Toisesta tiedämme, että sen asennus jatkuu (jatkunee) kun asentajan mielestä on kulunut 2 viikkoa. Toisen takan asennus jatkunee kun Suomessa loppuvat sateet. 

Rouva E


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti