maanantai 25. tammikuuta 2016

Ensin suunnitellaan, sitten tehdään. Vai tehdäänkö sittenkin toisinpäin?

Talonrakentaminen on tarkkaan valvottua hommaa. On CE-merkkejä, eri tasoisia valvojia, suunnittelijoita, rakennusviranomaisia ym porukkaa, jotka tarkastavat ja valvovat, että talo on suunniteltu ja rakennettu noudattaen kaikkia mahdollisia kansallisia ja kansainvälisiä säädöksiä. Sitten on vielä "hyvä rakennustapa", jota tulee noudattaa.

Kun taloa aletaan rakentaa, täytyy tehdä suunnitelmia, jotta talo täyttää kaikki nuo vaatimukset. Niitä tehdään perustuksista piippuun asti käytännössä kaikesta, mitä aiotaan tehdä. Suunnitelma kuvaa mitä tehdään ja miten. Nämä suunnitelmat hyväksytetään viime kädessä rakennusvalvonnassa ja niiden perusteella joko myönnetään rakennuslupa tai sitten ei. Kun lupa on saatu, talo siis rakennetaan näiden suunnitelmien mukaisesti. Loogista, ensin suunnitellaan, sitten tehdään sen mukaisesti.

Viikonlopun aikana olen oppinut, että jos ei tehdä suunnitelmien mukaan, niin ei hätää. Aina voidaan piirtää uudet suunnitelmat sen mukaisesti mitä on jo tehty ja päivätä ne menneisyyteen, jotta näyttäisi, että suunnitelmat on tehty ensin ja rakennettu suunnitelmien mukaisesti. Tämän meille opetti Mammuttikoti, vankka suomalainen hirsirakentaja-osaaja. Olemme tapelleet Mammutin kanssa nyt viimeksi hyvän rakennustavan vastaisesti tehdystä katon pellityksestä. Mammutin mielestähän heidän tekemä työnsä on priimaa, ja koska sitä ei ollut etukäteen suunniteltu, asia on heidän mukaan oikein tehty. Meidän, ja muutaman (N=15) muun mukaan, pellitys on tehty väärin. Kyseessä on kattopellin hirsiseinää vasten tuleva reuna, joka mammutin mukaan tulee hirren päälle, ja kaikkien muiden mielestä sen pitäisi tulla hirteen tehdyn viillon sisään, jolloin vesi valuu viillosta ulospäin, eli pois hirrestä.

Koska sekä me että Mammutti myönnämme että koska kyseisestä yksityiskohdasta ei ollut etukäteen piirrettyä suunnitelmaa, on näkemyserossa kyse siitä, onko käytetty hyvää rakennustapaa vai ei. Mammutti on nyt kuitenkin ratkaissut asian: saimme perjantaina postissa uudet suunnitelmapiirrustukset, joihin on lisätty tuo yksityiskohta, siten kuten Mammutti on sen rakentanut, ja suunnitelma on päivätty elokuulle 2015. Piirrustukset, jotka on päivätty 5 kuukautta sitten, ja niihin on lisätty yksityiskohtia, tulevat meille nyt??? Näin rakentamisen amatööreinä olimme hieman hämillämme, onko kyseessä:

a) Jonkinsortin väärennös tai muu vähintään vilpiksi luokiteltava rikos, joka on kaikenlisäksi lapsellisen helppo todistaa,  alkuperäiset piirrustukset kun ovat kaikkien (meidän, suunnittelijoiden, Mammutin jne) allekirjoittamat ja löytyvät mm. rakennusvalvonnasta.

b) Unohdus: Mammutti vasta nyt löysi nämä elokuiset piirrustukset ja on aikoinaan vahingossa lähettänyt meille väärät piirrustukset, joissa kattopellin yksityiskohta ei näy.

c) "Normikäytäntö" vaihtelevine määritelmineen, jota me amatöörit emme tietenkään voi ymmärtää

d) Joku muu mikä?

Arkkitehti korjaa virheensä villiviinillä, leipuri kermavaahdolla ja lääkäri mullalla. Odotamme innolla Mammutin vastausta, miten he korjaavat virheensä, vai tuliko se jo korjattua?

Rouva E

4 kommenttia:

  1. Voi ei... me emme aikoinaan (onneksi) innostuneet Mammutista huhupuheiden mukaan mm. kieroista hirsistä yms. muista asioista mitä kylillä puhutaan. Eipä tämä teidänkään tapaus ainakaan mielikuvaani Mammutista ainakaan paranna... Toivottavasti saatte kaikki järjestykseen, muistakaa vaan olla kovina ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa olemme olleet todella tyytyväisiä Mammutin hirsiin. Onkin surullista, että firma, jolla on mielestämme hyvä tuote, pilaa maineensa huonolla työllä. Reklamaatiotilanteissa ovat kovia selittämään, mutta missään eivät jousta mihinkään suuntaan. Onneksi meillä on loistava vastaava mestari meidän nurkassa :)

      Poista
  2. Jos asiakas ei ole määritellyt tarkkaan miten tulee tehdä niin se tehdään helpoiten joka täyttää kuitenkin hyvän rakennustavan. tuolleen ne yleensä nykyään tehdään ja reunaan isketään kitti. Jos jokainen vaatisi perinteisillä menetelmillä tekemistä tms niin veistettäisiinhän ne hirretkin sitten työmaalla alusta loppuun ja niinedespäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä on kahta näkemystä miten se kuuluisi tehdä, eikä meidän näkemys perustu siihen, että hyväksyisimme vain perinteiset menetelmät. Asioista pitää kuitenkin pystyä keskustelemaan ja kyllä tekotapa pitää pystyä perustelemaan muulla kuin "normikäytännöllä". Ja suurin ihmetyksen aihe onkin nuo väärin päivätyt piirrustukset.

      Poista