torstai 21. tammikuuta 2016

Merkityksellinen CE-merkki

Talonrakentaminen on tarkkaan säädettyä puuhaa. Eri kaupungeilla on omia sääntöjä, mailla on omia sääntöjä ja EU:lla omia. Kun nämä kaikki laitetaan yhteen, on suoranainen ihme, että rakentaja itse pääsee päättämään yhtään mistään. Kaupunki saattaa määritellä minkä kokoisen ja näköisen talon saa rakentaa, määräten jopa aidan tyylin ja värin valmiiksi, puhumattakaan vielä niistä kaikista määräyksistä, joilla varmistetaan että talo on kestävä ja täyttää kaikenmaailman muut kriteerit.

Yksi näistä ihmeellisyyksistä on CE-merkintä. CE-merkintä on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan unionin vaatimukset. Tukesin sivut kertovat että:

"CE-merkinnällä tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja ilmoittaa viranomaisille, että tuote täyttää direktiivien oleelliset turvallisuusvaatimukset. CE-merkintä voidaan yleensä kiinnittää tuotteeseen ilman puolueettoman osapuolen suorittamaa testausta"

"CE-merkintä ei pääsääntöisesti ole yleinen turvallisuusmerkki eikä kaiken kattava turvallisuuden tae kuluttajille. Direktiivit eivät kata tuotteen kaikkia ominaisuuksia esim. käyttöominaisuuksia vaan vain tietyn osan esim. mekaanisen kestävyyden tai syttyvyyden. CE-merkintä ei myöskään erottele tuotteiden paremmuutta."

CE-merkintä pitää olla kaikissa materiaaleissa, joita taloon tulee. KAIKISSA. Ja meidän pitää pystyä näyttämään nämä merkit. Merkit ovat joko kiinni itse tuotteessa (kuten puutavaroissa), tai pakkausmateriaalissa. Pahimmassa tapauksessa merkintä löytyy vain tuotteen esitteestä, joka ei edes ole tuotteen mukana. Käytännössä olemme siis repineet CE-merkintöjä pakkauksista tai etsineet kyseisen tuotteen esitteen, jossa CE-merkki on esitetty. Miksi? Koska säädökset määräävät niin. Meidän pitää siis pystyä osoittamaan, että taloon käytetyt materiaalit ovat saaneet tuon merkin, se ei takaa, että ne olisivat turvallisia tai että niitä olisi edes puolueettomasti testattu. 

Leikitään hetki, että CE-merkintä on tärkeä. Meidän pitää siis pystyä osoittamaan, että kaikilla materiaaleilla, mukaan lukien kaikella sillä sälällä, joka on jo muurattu umpeen talon alle tai talon sisään, on CE-merkintä. Herää pari kysymystä: 1. Mistä helvetistä joku tietää, että pakkauksesta tai esitteestä otettu CE-merkki on juuri sen tuotteen, joka on muurattu talon alle? 2. Mistä kukaan tietää minkä putkenpätkän olemme talon alle muuranneet. Periaatteessa olisimme voineet tehdä vaikka itse ne putket, upottaa ne maahan, kasata talon päälle ja ottaa netistä CE-merkityn putken merkit. 3. Mistä kukaan tietää onko taloon ujutettu salakavalasti CE-merkitsemättömiä materiaaleja? Talossa jää niin paljon materiaalia piiloon, että miten kukaan voi jälkikäteen todentaa esittämämme CE- merkin ja materiaalin vastaavuuden??? 

Vastaus tähän on tietysti rehellisyys. Rehelliset rakentajat, rehelliset valvojat, rehelliset toimittajat, rehelliset suomalaiset. Mutta jos mennään rehellisyyden nimissä, niin eikö silloin riittäisi pelkkä sana, mihin niitä himskatin hamstrattuja merkkejä tarvitaan? Haluaisin nähdä sen ihmisen, jolla on lista taloon tulleista materiaaleista ja joka vertaa sitä CE-merkintöihin. 


Tämäkin jää piiloon oven karmin alle...
Yhtä kaikki, olemme nyt keränneet näitä merkkejä pakkauksista, ottaneet kuvia ja arkistoineet niitä jos jonkunnäköisiin kansioihin. Epäilen, että 1. Kukaan ei koskaan tule niitä katsomaan 2. Kukaan ei koskaan pysty sanomaan onko siinä kaikkien materiaalien merkit 3. Kukaan ei koskaan pysty todentamaan onko juuri ne tuotteet, joiden merkit on arkistoitu, samat kuin mitä taloon on käytetty. Ainoa joka asian oikeasti tietää on me itse. Meiltä itseasiassa löytyy kaikki merkit, olemme nimittäin ottaneet merkkien keräämis-tehtävän enemmän kuin vakavasti, koska se on niin hupaisaa...

Rakennusalan ihmiset, sekä valvontaviranomaiset harovat hiuksiaan lukiessa tätä: rakentamisen amatööri ihmettelee itsestään selvyyttä. Eräs viisas nainen sanoi kerran, että jos asia on liian sekava ymmärrettäväksi, sitä ei ole osattu ilmaista oikein. Nyt voin vain ihmetellä, onko vika minussa eli kuluttajassa (niinkuin yleensä), viranomaisissa joiden asia pitäisi pystyä selittämään vai siinä, että CE-merkintä oikeasti on epälooginen ja kaipaa fiksausta?

Rouva (C)E

4 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus!

    En kyllä ymmärrä minäkään, että miten sitä ollenkaan pärjättiin ja tultiin toimeen joskus ennen vanhaan - siis silloin kun näitä CE-merkintöjä ei vielä oltu keksittykään.

    VastaaPoista
  2. Niinpä, ihme että talot ovat edes pysyneet pystyssä ilman noita merkintöjä. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos Rouva E, nyt tiedän mitä ce tarkoittaa... Valaisevaa, sertifikaatti ei mistään.

    VastaaPoista