torstai 14. huhtikuuta 2016

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita: räjähtävä lasiseinä

Joillakin asioilla vaan on huono karma. Meillä huono karma on ollut mm. kodinkoneiden kanssa. Huonoa karmaa on ollut myös saunan kanssa, erityisesti saunan lasiseinän.

Lasiseinä tilattiin lasitehdas.com kautta. Erittäin ystävällinen lasimies tuli mittailemaan seinän kokoa, itseasiassa kahteenkin kertaan, jotta varmasti tulee oikean kokoinen. Ohjeisti siinä samalla vielä kirvesmiestä ja laattamiestä, jotta kokonaisuus saadaan viimeisen päälle tehtyä nätiksi. Huono karma alkoi siitä, että lasimies jäi pakettiautonsa kanssa kiinni ojaan. Tuolloin oli vielä talvi, ja pääsy metsärinteelle haastava. Ongelma ratkesi tuolloin helposti, pääsin leikkimään Honda-miestä, ja vetämään pakettiauton ojasta :) Hyvin onnistui!

Lasiseinän huono karma nosti päätään asennusajankohdan kanssa, jota jouduttiin siirtämään kun oikeita kiinnikkeitä ei tilauksista huolimatta oltu toimitettu. Eipä tässä onneksi hätää, eihän saunan kiuastakaan oltu vielä sähköistetty. Asennuspäiväksi määräytyi lopulta tämä päivä. Sähkömiehet varatttiin heti seuraavalle maanantaille sähköistämään kiuas, ja allekirjoittanut ehti melkein jo lastata jääkaapin täyteen saunajuomia, ensimmäisten löylyjen kunniaksi.

Asennusaamuna, kaksi reipasta lasiseinä-asentajaa saapui paikalle, kantoivat lasit sisään ja alkoivat asennustyöt. Karma astui kehiin ja hetken päästä saunasta kuului jumalaton rysäys. Sellainen, että voisi kuvitella lasiseinän räjähtäneen (ei vain hajonneen) ja singonneen tuhannen p.... n päreinä ympäri saunaa, pesuhuonetta ja käytävää.

Näky oli uskomaton! Toinen miehistä oli kyyryssä lattialla, lasiseinä oli sortunut hänen päälleen. Toinen miehistä seisoi keskellä pesuhuonetta, käsivarret vertavuotavina. Oli juuri ehtinyt alta pois. Lasimursketta oli joka paikassa. Sitä oli aivan helvetisti! Ensimmäisenä mieleeni tuli, että tästä pitäisi saada kuva, mutta pieni sairaanhoitaja sisälläni syöksyi kuitenkin ensin tarkistamaan asentajien vauriot, paikkaamaan pahimmat ja toteamaan kolmelle touhusta kiinnostuneelle koiralle, että täällä ei ole mitään nähtävää. Uskomattominta oli, että seinän alle jäänyt asentaja selvisi vähäisimmillä vaurioilla, vaikka hän käytännössä oli kuorrutettu lasimurskeella! Voisi kuvitella, että 2,5 x 1 metrin kokoisen lasiseinä saa pahempia vaurioita, ellei jopa vainajia aikaan!

Tovi siinä toivuttiin, asentajat ja allekirjoittanut. Sitten asentajat totesivat, että heidän hommaksi jää tältä päivältä enää siivoaminen.Toisen siivotessa kyselin toiselta miten tämä on mahdollista, osuiko lasi johonkin, onko vaaraa että lasiseinä räjähtää käytössä. Opin seuraavat asiat:

1. Joskus lasin karkaistuksessa tapahtuu virhe, jonka seurauksena lasi saattaa räjähtää ilman mitään näkyvää syytä. Yleensä tämä tapahtuu jo karkaistuksen yhteydessä tai viimeistään kuljetuksessa.  Tämä selittää, miksi lasi vain räjähti, ilman minkäänlaista kolausta mihinkään.

2. Jos lasi olisi selvinnyt vaurion kanssa asennuksesta, se todennäköisesti olisi räjähtänyt saunan lämmityksen yhteydessä lämpötilavaihtelusta.

3. Karkaistu lasi hajoaa todella pieneksi murskeeksi, jolloin teräviä reunoja tai isoja paloja ei jää. Tämä selittää miksi seinän alle jäänyt asentaja selvisi vähillä vammoilla (muutama pieni pintanaarmu niskassa).

4. Karkaistussa lasissa on kuitenkin voimaa, jolloin se leviää paineella ympäriinsä. Paineella lentävät murskeen palat aiheuttavat suurimmat vahingot. Tämä selittää miksi kauempana ollut asentaja sai isommat vammat. Tämä myös selittää, miksi hajoamista voi kutsua räjähdykseksi.

5. Tätä ei tapahdu kovin usein. Molemmille asentajille tapaus oli ensimmäinen asennuksen yhteydessä tapahtunut hajoaminen.

Erityisesti kohtaa 5 asentajat joutuivat tovin vakuuttelemaan. Jos itse olisin ollut samassa huoneessa lasiseinän räjähtämisen aikana (esim. kohta 2), olisin saanut sydänkohtauksen, vähintään. Kohta 3 lohduttaa edes hieman. Voin vain kuvitella, mikä olisi ollut näky, jos lasi olisi hajonnut samalla tavalla kuin tavallinen lasi, jättäen isoja kiilamaisia giljotiinin leikkureita. Ja asentaja niiden alla. Ei olisi ollut pelkkiä pintanaarmuja niskassa...  Huh huh...

Sotku saatiin siivottua, asentajien vammat paikattua ja allekirjoittanut vakuutettua siitä, että lasiseinä on ihan turvallinen. No, lasinsiruja löytynee vielä juhannuksena, asentajien haavat vaativat hieman paranemisaikaa ja allekirjoittanut on vielä sen verran epäluuloinen lasiseinän turvallisuuden kanssa, että turvallisuussyistä meidän pesuhuoneessa ei saa oleskella kukaan silloin kun saunaa lämmitetään 190 ensimmäistä kertaa, eikä seinään saa mennä koskemaan millään pumpulia kovemmalla materiaalilla, ja sekin mielellään kunnon suojavaatetuksessa ja kypärä päässä.

Tovin joutuu vielä odottelemaan löylyjä
Nyt meillä on siis yksi lasiseinän palanen paikoillaan. Räjähtänyt lasi oli kuvan lasin kokoinen, tuosta toiselta puolelta se poksahti. Lauteetkin ottivat hieman osumaa, mutta niiden paikkaus lienee helppoa mustalla petsillä. Ihan heti ei siis päästä saunomaan, vaikka uusi lasi saatiinkin heti tilaukseen.  No, eipähän tarvitse raahata saunajuomia kaupasta.

Rouva E

2 kommenttia:

  1. On teillä kyllä jatkuvasti huonoa tuuria :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On meillä onneksi muutama onnistuminenkin :) Mutta tämän lasiseinän ja saunan kanssa on kyllä ollut aikamoista touhua! No, ehkäpä löylyt sitten joskus tuntuu extra-hienoilta!

      Poista