maanantai 14. maaliskuuta 2016

Pettymysten pettymys, katto pilalla

Varoitus heti tähän alkuun: tämä kirjoitus sisältää tunteenpurkauksia (ei niitä hyvien tunteiden), jopa kirosanoja ja liioittelua, johon en toivo sarkastisia kommentteja.

Kun taloprojekti alkoi, puhuimme yhdessä Herra S:n kanssa, että otamme valaistussuunnitelijan, vai mikä lie suunnittelija, joka katsoo oikeat valaisimet ja valot oikeaan paikkaan. Ettei vaan tulisi virheitä valaistuksen kanssa. Tässä vaiheessa tiedoksi, emme ottaneet! Se oli virhe. Sähkösuunnittelijamme teki suunnitelman. Katsoimme piirrustuksia ja lisäilin sinne muutamia lamppuja. Taloon haluttiin paljon ledivaloja, sellaisia pieniä spotteja, tiedättekö sellaisia moderneja, huomaamattomia, koska ne ovat nykyaikaa. Vanhoille kristallikruunuilleni ja muille lampuille hieman naureskeltiin. Asian piti olla ok.

Sitten valitsimme sähköurakoitsijan, joka ymmärtääkseni jätti valaisimet pois urakasta, koska "rouvilla on tapana haluta aina jotain erilaisia valaisimia" (suora lainaus). No ei jättänyt pois! En tiedä kuka on hyväksynyt nuo sähkärin valitsemat spotit ja vaatehuoneiden karmeat valaisimet, mutta sitä en ole tehnyt minä, eikä Herra S ole myöskään uskaltanut tunnustaa asiaa.

Yhtäkaikki, tänään meille on nyt sitten asennettu spottivalot. Ne valittiin, koska ledit on nykyään niin pirun hienot ja halvat ja kestävät ja hienot ja nykyaikaiset ja modernit. Tässä on ***** lopputulos:

Uusinta tekniikkaa
 Ei ole kovin hieno eikä nykyaikainen. Halpa se todella on, ainakin näyttää siltä (tod näk hinta on kaikkea muuta). Näitä on nyt sitten porattu kattoon miljoona. Jokaista varten on kattopaneleihin tehty valtava reikä. Muistan suunnittelusta lauseen "pienet spottivalot". Mai ääs, jos nämä on pienet, minä olen Napoleon! Katto muistuttaa emmental-juustoa reikineen, kun spottien lisäksi siellä on ilmastointihärpäkkeitä (muovia), palovaroittia (muovia), jotain muita sähköjuttuja (muovia). Korjaan, katto muistuttaa halpaa emmental-juustoa, johon on lisätty muovia! Perkele, koko katto pilalla!

Eikä siinä vielä kaikki: samaa p***aa on tungettu pesuhuoneen ihanaan tumman harmaaseen kattopaneliihn. Jep, valkoiset "pienet" spotit kelon värisessä katossa. Lähes huomaamattomat!

"spotit on niin kivan huomaamattomat"
Eli nyt meillä on kamalat spotit katossa, ja jos ne vaihdetaan niin varmaan koko katto pitää avata, poistaa listat, hankkia uusia paneleita ja lisää pölyä, roskaa, laskuja, maksuja ja pahaa mieltä. Ja meidän piti muuttaa uuteen kotiin pääsiäisenä! No, eihän sinne voi muuttaa, vai revitäänkö koko katto auki muuton jälkeen? Sehän vasta kivaa olisikin!

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Varmaan molempia vuorotellen, koska tunnevyöry on valtava. Sen ilmeisesti on havainnut myös Herra S, joka kohteliaasti vihjaisi että blogi kannattaisi päivittää vasta huomenna. Päätin päivittää blogin tänään, kaikkine tunteineen, jotta kukaan muu ei enää ikinä tee sitä virhettä ettei käytä valaistussuunnittelijaa! Huomenna asiat voivat ehkä olla jo toisin, tai sitten eivät.

Rouva E, raivostunut, suuttunut ja pettynyt

Ps. ja jos jollakulla on nyt mielessä joku helvetin hyvä suunnittelija, joka osaisi korjata tämän sotkun, saa vihjata!

14 kommenttia:

  1. Ihan ensiksi; I feel your pain! Halusin meille ehdottomasti valkoisen katon ihan vaan siksi, että kaikki ne kattoon asennettavat ufot vähän edes häipyisi sinne kattoon.

    Toiseksi, spotit voi vaihtaa halutessaan. Tosin niitä kaikkia muita kaunistuksia siellä katossa joutuu katselemaan...

    Tsemppiä ja pitkää pinnaa viimemetreille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun olisin itsekin osannut ajatella katon värin huomioiden kaikki nuo härpäkkeet. Ehkä seuraavassa talossa sitten :)

      Poista
  2. Ai kauhee! Täytyypä olla tarkkana noiden kans....

    VastaaPoista
  3. ARGH! VOI RUMA SANA sun puolesta! Just noiden asioiden kanssa on meillä paiskittu hommia ja valmisteltu loputtomuuksiin asti, koska tota pelättiin ihan hitosti. Mutta jos yhtään saa lohduttaa, niin jos ne reiät on edes auttavasti siellä missä niiden kuulukin, ne valot voi vaihtaa. Kelokattoonn vaihtaa vähän paremmin katoavat. Valaisimet saa myytyä edelleen, jollekiin noi voi olla ihan okei. Asioilla on tapana järjestyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita meiliä jos haluat jeesiä. Meiltä saa neuvoja ja pannaria, jos valaistusasiat ja sähköasiat harmittaa. Noiden kanssa piehtaroitu sen verran..

      Poista
    2. Kiitos Jenni, saatan hyvinkin ottaa sinuun yhteyttä tässä asiassa :) Lupasin Herra S:lle odottaa vielä sitä, että valot saadaan päälle, ennenkuin alan repimään spotteja, listoja ja koko kattoa irti. En nyt nimittäin edes tiedä, onko reiät ollenkaan oikeissa paikoissa.

      Poista
  4. Hankala tilanne. Reiät ovat jo katossa eikä niitä pienemmäksi saa. Valaisimen mallia voi toki muuttaa. En ole varma olisiko vähän pienempi valaisinkokokaan auttanut asiaa, koska silloin valaisin olisi luultavasti tuottanut vähemmän valoa jolloin sähkäri olisi luultavasti iskenyt vielä muutaman reiän lisää kattoon. Jos päädyt uuteen kattoon, voisikohan paneelit laittaa sitten myöhemmin huone kerrallaan tuon vanhan päälle, niin ei tarvitsisi jättiurakkaan ryhtyä juuri ennen suunniteltua muuttoa?
    Ledivalaistus ei kyllä missään nimessä tarkoita vain upotettavien spottien tai nauhojen käyttöä. Ledipolttimoita on nykyisin olemassa myös vanhoihin kantoihin (E27 tai 14) sopivina. Niissä on monesti myös parempi värintoisto kuin muissa kuluttajille suunnatuissa ledivalonlähteissä. Esim. Claes Ohlsonilta ja Ikealta löytyy Ra>90 tuotteita. Eli jos kristallikruunusi on sinulle rakas laita se vain kattoon.
    Itsekin halusin ehjän kattopinnan, kun meillä on vino paneelikatto, mutta kyllähän sinne nuo palovaroittimet pöksähtivät. Valaisimet ovat kuitenkin seinillä ja valaisevat epäsuorasti kattoa ja seinäpintaa. Kotien valaistus on hankalaa, kun hyvä valaistus edellyttäisi, että tietäisi tarkat sisustus- ja kalustusratkaisut jo etukäteen. Itsellä oli ainakin raksahalvaus ja eiväthän lapsetkaan osaa vuotta etukäteen sanoa miten haluavat mööpelinsä laittaa. Justeerataan nyt sitten vähitellen mieleisiä ratkaisuja. Toivottavasti sinäkin löydät teille hyvän ratkaisun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta ledi-tiedosta kristallikruunun kanssa! Noita spotteja fiksaillaan sitten ajan kanssa huone kerrallaan ja noihin muihin härpäkkeisiin pitää vain tottua. Tänään saatiin noihin lamppuihin valot, ja olohuoneessa ne olivat jopa melkein siedettävän näköiset. Pahimman purku-uhan alla siis pesuhuoneen katto, ellei jostain löydy keloon sopivan värisiä ja oikean kokoisia valaisimia.
      Meillä sisustus- ja kalustusratkaisut on tehty pikkuhiljaa, en yksinkertaisesti edes osaa miettiä niitä tarkkaan pelkkien pohjakuvien avulla. Mööpelit etsivät omia paikkojaan varmasti vielä muutaman kuukauden muuton jälkeenkin. Ehkä siis pitää antaa valaistuksellekin riittävästi aikaa :)

      Poista
    2. Uskoisin, että löydät pesuhuoneeseen itseäsi miellyttävän valaisimen, joka on saman kokoinen tai pikkuisen isompi. Laitat maskin valoaukon päälle ja maalaat haluamaasi väriin. Ehkä tuon frostilasin/muovin saa jopa irti, jolloin maalaus on helpompaa. Voi olla että tämänkin valaisimen muovi?kauluksen saa maalattua. Nyt valaisinten merkitys korostuu, kun tila on tyhjä. Sitten, kun olette kantaneet tavarat sisään, niitä tuskin huomaa. Muistaakseni Bauhausista löytyy sellaisia edison tyylisiä ledipolttimoita, jos sinulla ei ole varjostimia kristallikruunussa. Tsemppiä muuttoon ja viimeistelyhommiin!

      Poista
  5. Voihan jehna, ei ollenkaan kiva ei :(

    VastaaPoista
  6. Valokuvien kautta ei ehkä pysty aistimaan kokonaistilannetta ihan oikein, mutta se mikä itselläni "pisti silmään" oli "noissa sähkärin valitsemissa spoteissa" se, että niissä on valkoinen muovinen (?) kaulus, joka ei nyt ehkä oikein sovi... Ja sitten tuo asettelu muiden härpäkkeiden kanssa taitaa olla vähän epäsymmetrinen, mutta sille ei nyt voi enää mitään...

    Meillä on myös noita spotteja katossa (ei toki samannäköisiä), vaan kromisia ja kromikauluksella. Ja minusta se on lautapaneelia vastaan ihan siedettävän näköistä.

    Eli voisiko nämä nyt sitten vielä vaihtaa esim. kromisiin, jos tuo kokonaisvaikutelma siitä yhtään muuttuisi sitten? Reiän koko varmaan on ihan sama, olipa spotin materiaali sitten mikä tahansa...

    Harmin paikka...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin tuo muovinen kaulus siinä eniten pistää silmään ja selvittelen saisiko vastaavaa kromisena. Eilen kun saatiin valoihin sähköt, niin ymmärsin, että näitä spotteja on ainakin 3 erilaista, joista yhdessä (mm. pesuhuoneessaa) on todella ruman kylmän väriset. Pitää hieman tutustua itse paremmin näihin kaikkiin eri vaihtoehtoihin. Helppoa se oli ennen kun meni kauppaan ja osti vain oikean wattisen lampun :)

      Poista
  7. En tiedä mikä teillä on tällä hetkellä tässä tilanne, mutta itse sain loistavaa palvelua led-valot.fi nimisestä puljusta, joka teki ilmaisen valaisinsuunnitelman. Ensimmäisenä jannu kysyi multa että minkä värisiä, minkä kokoisia ("Pieniä." Jannu hakee kolmee kokoa. "Mikä näistä on sinusta riittävän pieni.") ja että minkä väristä valoa. Sitten vielä totesi että näillähän ei ole tässä kohtaa vielä merkitystä sähkösuunnitelman kannalta, että voit halutessasi pohtia ja vaihtaa mielipidettäsi rauhassa. Jannu oli selkeesti käsitellyt naisia ennenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, aihe on vieläkin ajankohtainen, en ole ehtinyt/jaksanut tehdä noille kamaluuksille vielä mitään. Pitääkin selvittää tuolta, pystyvätkö enää tässä vaiheessa pelastamaan valaistusta!

      Poista